Pomoć stidljivima u vezi, da ili ne?

Neke osobe su stidljive, a neke nisu. U dobrom prijateljskom odnosu, devojka koja nije stidljiva pomoći će svojoj stidljivoj prijateljici. Pomoći će joj u društvu – da se lakše upozna sa novim osobama, a ako se zbuni, „izvadiće“ je nekom duhovitom opaskom. Ukoliko ustreba, pomoći će joj i da reši sukob sa starijima (sa nastavnikom, na primer), a pomoći će i pri upoznavanju novog momka. Tako će i dečko koji nije stidljiv pomoći svom stidljivom prijatelju. Sve je to lepo i sve je to prijateljski. Samo, u svemu treba da postoje granice – naročito u pomoći u vezama.

Da ne bude zabune: lepo je i drugarski i sasvim u redu da, ukoliko vaši stidljivi prijatelji nisu dosad bili sa dečkom (devojkom), malo pripomognete; može i malo više, da ih ne baš suptilno „podgurnete“ (po sistemu: „Prestanite samo da se gledate i pričate jedno o drugom, radite to već mesecima, približite se malo već jednom!“). To je dobra ideja za prvi put; posle toga bi vaši stidljivi prijatelji ipak trebalo da „stanu na svoje noge“, iz više razloga.

Jedan je to što svako mora da nauči da bude koliko-toliko samostalan; bilo bi potpuno nefer da bilo ko od vas očekuje da ga stalno „držite za ručicu“ i svuda i u svemu mu određujete šta da rade. Osim što je to nefer prema vama, time zapravo ni prijatelju (prijateljici) ne činite nikakvu ulogu, jer tako nikad neće naučiti da budu samostalni. Pored toga, provodadžisanje je uvek nezgodna stvar; ukoliko veza ne uspe (a većina tinejdžerskih veza nisu baš dugačke), čak i dobri prijatelji mogli bi vas da krive (vi ste sve ugovarali, vi ste zabrljali).

Još nešto: kakva je to veza u kojoj oni koji se simpatišu nisu u stanju da međusobno kontaktiraju bez tuđe (to jest, vaše) pomoći? Tu se ipak radi o njihovoj, a ne vašoj vezi. Možete vi malo da pomognete savetom (recimo, kako uopšte prići nekome), ali preko toga bi ipak čak i oni najstidljiviji trebalo da sami „odrade posao“. Na kraju krajeva, radi se o njihovom životu – nećete ga valjda vi živeti umesto njih.

Dakle: pomozite stidljivim prijateljima, naravno – ali samo u onoj meri u kojoj je to pomoć, a ne opterećenje za vas i onesposobljavanje za njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.