U trendu

Pomoć telu pred kraj škole

Kraj školske godine se ubrzano približava, a uz to za većinu ide i ubrzano popravaljanje ocena, koliko god je to moguće. Međutim, nije dovoljno samo učiti dok se ne srušite – nije obavezno da se onesvestite, a pažnju prilikom učenja treba obratiti i na telo.
Ne kaže se uzalud da je u zdravom telu zdrav duh. Premda niko ne očekuje od vas da postanete atletski šampion pred kraj školske godine kako biste dobili što bolje ocene, potrebe vašeg tela svakako ne bi trebalo zanemarivati, jer i sposobnost tela doprinosi tome da bolje učite i više upamtite.
Kretanje je veoma bitno. Malo ko bi, osim nekoga ko se godinama bavi jogom, mogao ceo dan da sedi na stolici i uči, a da se ne ukoči. A jednom kad se ukočite, počinju bolovi, bole vas leđa, vrat, ramena, počne da vas boli glava… U takvim okolnostima zaista je teško koncentrisati se na gradivo. Kako do toga ne bi došlo, s vremena na vreme ustanite, protegnite se (može i kao mačka koja se proteže), sagnite se bez savijanja kolena i dotaknite prste na nogama, malo prošetajte po sobi, uradite nekoliko čučnjeva… Sve što osećate da vam je potrebno kako vam telo ne bi postalo amorfna masa oblikovana isključivo stolicom na kojoj sedite. Ako imate vremena i ako ste u stanju, možete i da odete na trčanje, ili u šetnju brzim korakom, to će vam razbistriti misli i dovesti više kiseonika u mozak. A onda – nazad na učenje.
Hrana nije samo za telo, postoji i hrana koja pomaže mozgu, pa bi bilo dobro konsumirati je u većim količinama onda kada mozak ima više posla nego uobičajeno. Poznato je da je riba odlična za mozak; pomoći će vam i ovas (može u obliku muslija ili ovsenih pahuljica), podstiče rad mozga, a daće vam i energiju da izdržite napore – plus uopšte nije skup. Kao osveženje, može da posluži čaj od nane – prijatno osvežava, a za razliku od guarane i sličnih napitaka, neće vas sprečiti da zaspite niti će vas učiniti nervoznim. Još malo hrane za mozak: avokado, banane, zelena salata, dinja, lubenica.
Pobrinite se za potrebe tela, pa će i učenje ići lakše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.