Popularan ili ne – pitanje je sad

U svakoj školi postoje grupe najpopularnijih tinejdžera; mogu biti sastavljene od dvoje-troje, ali i od preko 20 ljudi. Ponekad se članovi grupe ne mogu pohvaliti najlepšim osobinama, pa ipak svi žele da im budu prijatelji, jer to automatski garantuje popularnost. Članovi grupe uvek su okruženi drugim ljudima, oni nose najbolju garderobu, imaju najbolje frizure, naravno, i najbolje devojke i momke u celoj školi. Pa dobro, ko su članovi grupe? Oni najlepši? Najbogatiji? Najpametniji? Zavisi od toga gde živite, a i kriterijumi se konstantno menjaju.

Ako želite da vas prihvate, morate izgledati kao oni i ponašati se na određen način – živeti po tuđim pravilima. Ukoliko pokušate da izrazite svoju individualnost, mogu vas odbaciti, a onda sledi javno ponižavanje. Pitanje je zbog čega ostali tako uporno nastoje da postanu deo grupe? Šta je tako posebno u grupi?

Razmislite malo bolje: manje-više svi mladi igraju igru „biti popularan“. Umesto da žudite da vas prihvate, promenite scenu i obraćajte malo manje pažnje na njih. Fokusirajte se na svoje prave prijatelje. Uperite reflektore ka sebi i sami izaberite tok radnje. Znamo da je lakše reći nego učiniti, ali od nečega morate početi. Bolje vam je da cenite svoju ekipu umesto što pokušavate da pripadate onoj koja vas ne odbacuje.

Kao član grupe, ne možete se družiti ni sa kim drugim osim sa „popularnim“ osobama. Zašto biste se ograničavali na jednu grupu? Družite se sa raznim ljudima, različitim grupama i uživajte u tome. Nećete osećati pritisak tipa „kako se to ponašaš, kako to pričaš, kako se oblačiš“. Naprosto, možete izgraditi različita prijateljstva za razne strane svoje ličnosti.

Ukoliko ste vi i vaši prijatelji otvoreni, iskreni i ponašate se dobro jedni prema drugima, ubrzo ćete postati najpopularnija grupa u školi. Na kraju, bićete ekskluzivna grupa za sebe same. Računajte na to, ne zbog toga što ste suviše izbirljivi, što se oblačite na određen način, već zato što vas ne povezuju površne stvari. Dozvolite ljudima da budu u vašem krugu i neka osete da mogu biti baš onakvi kakvi su, bez obzira na garderobu i izgled. Na kraju, jedino prijateljstvo treba da bude bitno. Kad naiđu teška vremena, samo će vam iskreni prijatelji biti oslonac.

Ne činite grešku i ne menjajte popularnost za prijateljstvo. Popularnost ne donosi prave prijatelje; to samo znači da ste opštepoznati. Svi u školi mogu misliti da ste „kul“, možete zajedno odlaziti na zabave zatvorenog tipa, ali možda nećete naći ni jednog jedinog prijatelja među njima. Verovali ili ne – čak i oni popularni mogu biti usamljeni. Zbog toga je važno da čuvate iskrena prijateljstva. Ona su na duge staze, a prijatelji umeju da cene to što sledite svoje srce, a ne tamo nekog vođu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.