U trendu

Porodica vam ne dopušta da smršate

Sukobi s porodicom nisu ništa posebno retko, a jedan od mogućih uzroka sukoba je i onaj kada imate višak kilograma, a vaša sopstvena porodica vam ne dopušta da se tog viška oslobodite. S tim nije nimalo lako izaći na kraj.
Postoje slučajevi kada tinejdžerka umisli da ima višak kilograma, a zapravo izgleda sasvim normalno. Tada je potpuno u redu što je roditelji sprečavaju da gubi na težini, jer bi to bilo nezdravo za nju. Takođe, dešava se i da, u želji za što bržim postignućem vitke linije, mlada devojka hoće da drži neku drastičnu dijetu – i tu je potpuno u redu kad joj roditelji to ne dopuštaju, jer bi time mogla da ugrozi i svoje zdravlje i svoj život.
Nekada se, međutim, desi da vi želite da se oslobodite viška kilograma koji zaista imate, i ne pokušavate ni sa kakvim drastičnim dijetama, već samo želite da se uravnoteženo hranite, da smanjite unos kaloričnih namirnica i da vežbanjem ubrzate svoj metabolizam i poljšate svoje zdravlje. Zvuči razumno, zar ne? Međutim, vaši roditelji jedu visokokaloričnu hranu, takvu hranu sprema vaša majka, i ne želi to da promeni. Nekad nije samo to već, ako su i ostali iz vaše porodice krupni, prvo počnu da vas ubeđuju da se tu radi o genetici i da vi tu ništa ne možete (a očigledno je da se vrlo nezdravo hrane, uz puno premasne i previše slatke hrane), a onda počnu i emotivno da vas ucenjuju: nisu vam dovoljno dobri, hoćete da se razlikujete od njih, ili se i naljute jer smatraju da pokušavate da se razlikujete od njih. Pokušate da jednostavno manje jedete – ne vredi, vaša majka to shvati kao da odbijate da prihvatite njenu ljubav koju ispoljava time što vas hrani. Ne znate šta da učinite.
Nekad pomogne ako nahvalite neko majčino niskokalorično jelo, recimo neku salatu bez preliva, i kažete da ćete od sad samo to da jedete (naravno da nećete bukvalno tako da postupite). To pomaže onda kada je vašim roditeljima bitno da vi puno jedete, a manje im je bitno šta jedete. Nekad to ne pomaže – oni hoće da vi jedete visokokaloričnu hranu, pa hoće. Tada možete pokušati da se što manje hranite kod kuće (kad ste u školi, kupujte nešto s manje kalorija – nipošto nemojte da ne jedete uopšte, time ćete samo pogoršati problem!), hranite se kod drugarica i slično i recite roditeljima da ste već jeli i da niste gladni. I, obavezno, vežbajte – ne previše, jer se možete povrediti i jer se od mnogo vežbanja jako ogladni, ali dovoljno da ubrzate metabolizam i da vaše telo počne da troši više kalorija. A možete pokušati i da odete kod lekara nutricioniste i da uz njegovu pomoć sastavite spisak hrane koju bi bilo dobro da konsumirate, možda će vaši roditelji popustiti pred onim što im lekar kaže.
Slabo šta tu pomaže, možete vi da vežbate i da se krećete, to i radite, ali kod kuće vas i dalje teraju da jedete puno visokokalorične hrane, iako ste im rekli da zbog svog zdravlja želite da izgubite višak kilograma? Onda nastavite da vežbate i sačekajte da se osamostalite, kada ćete moći da živite onako kako vi hoćete i da se hranite onako kako vi odaberete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.