U trendu

Posao za džeparac: bebisiting

Tražite neki poslić, nešto što možete da radite a da istovremeno idete i u školu? Znači, ne puno radno vreme i ne stalno isto vreme (jer ni vaše obaveze nisu baš iste svakog dana)? Mislite da ne postoji takav posao? Ipak, postoji. Nema mnogo takvih poslova, ali ima ih. Jedna od mogućnosti je i bebisiting. Time se uglavnom bave devojke, ali ima i dečaka koji zarađuju džeparac čuvajući decu. Kako to uopšte izgleda?

Kao što znate, neki roditelji ne žele da se odreknu karijere, a žele da im dete čuva osoba koja će paziti samo na njihovo dete, a ne na desetoro dece odjednom. Možda nema mesta u vrtiću ili jaslicama, ili majka želi neko vreme za sebe (za šoping, friziranje, rekreaciju…), pa joj je potreban neko da joj pripazi na dete, a bake i deke, iz ovog ili onog razloga, nisu dostupni. Tada se roditelji daju u potragu za pouzdanom osobom koja će im čuvati dete.

Kako posao konkretno izgleda – prilično zavisi od uzrasta deteta. Bebe je dovoljno hraniti, uspavljivati, presvlačiti i šetati kolicima. Oko starije dece ima više posla – igranje, jurcanje po parku, druženje, odvođenje u školu ili na trening… Bebisiting, i to ne baš retko, podrazumeva i kuvanje i nešto kućnih poslova (peglanje, pranje, spremanje…). Zato je neophodno odmah se raspitati šta se tačno od vas očekuje i na licu mesta reći ako nešto od toga ne želite da radite.

To može da bude jako lep posao – deca su pozitivna, vesela i inspirativna i sa njima vam svakako neće biti dosadno. Obično i jedete zajedno sa detetom, a ukoliko dete zaspi, imate to vreme samo za sebe (za čitanje, učenje, odmaranje…), mada ne bi trebalo da se udaljavate od deteta. „Šef“ uglavnom nije prisutan (pošto je to zauzeti roditelj), a odnos sa njim mora biti pozitivan.

Naravno, bebisiting ima i svojih mana – nije lako uvek biti raspoložen, a sa detetom morate biti blagi i prijatni. Deca umeju prilično da iznerviraju, a ne smete ih „ćušnuti“ kao što to radite mlađem bratu ili sestri (mada ni njima ne bi trebalo to da radite). Smetnje mogu nastati i ako je vaš pristup vaspitavanju dece drastično različit od pristupa detetovih roditelja. Odgovornost na ovom poslu je stvarno velika, jer se deci dešavaju svakave nezgode, i to čak i ako samo na trenutak skrenete pogled s njih.

Kad je reč o zaradi, obično se dobije između 80 i 150 evra mesečno za čuvanje deteta pre podne, a čuvanje maleckih posle podne i u toku večeri obično se plaća 100 dinara na sat. Sve u svemu, dinamičan i veseo posao (ako volite takve), koji donosi sasvim pristojan džeparac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.