Povređeni ste? Družite se!

Da li vam se nekada desilo da se povredite? Na treningu (ako trenirate nešto), na letovanju, zimovanju, da gadnije padnete s rolera ili s bicikla… Da se negde jako udarite… Da li vam se desilo da povreda bude toliko velika da roditelji zahtevaju da ostanete kod kuće, a vi baš želite da izađete s društvom, prosto osećate da bi vam baš prijalo druženje s prijateljima? Ukoliko ste imali takav osećaj nakon povrede, da znate da ste u pravu – i to veoma.

Verovatno vam je poznato da vreme koje provedete s prijateljima nije uzalud potrošeno. Pored toga što uživate u društvu prijatelja – čega ste svakako svesni – i vaše telo uživa u druženju, što se manifestuje time što vam vreme provedeno s prijateljima jača imunitet. To je naučno dokazano (ako vam roditelji zameraju što trošite vreme na prijatelje umesto da učite, možete im reći da tim vremenom jačate svoje zdravlje). Međutim, uživanje u zezanju s prijateljima i manja sklonost ka oboljevanju nisu jedine dobrobiti druženja.

Sproveden je jedan eksperiment, doduše, samo na laboratorijskim životinjama. Utvrđeno je da se, ukoliko su izolovane, životinje mnogo lakše razboljevaju, i da im čak i minorne rane slabo zarastaju. S druge strane, laboratorijske životinje koje su bile u društvu brže su se oporavljale od bolesti, ređe se razboljevale, čak su im i rane brže zarastale.

Dakle, ako vam se desi da se udarite, opečete, posečete, ili čak i nešto ozbiljnije (naravno, ne toliko ozbiljno da završite u bolnici), a baš vam se ide na žurku – idite! Pozitivna atmosfera na žurci i druženje s vama dragim osobama više će ubrzati vaš oporavak nego bilo kakvi lekovi. Moguće je da će se vaši roditelji buniti. Pokušajte da im objasnite da čak i stručnjaci smatraju da je u takvoj situaciji žurka za vas najzdravije moguće rešenje – i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.