Predlog za čitanje: „Pali anđeli“ (2)

Početkom dvadesetog veka dešavale su se interesantne promene – automobili su postepeno zamenjivali konje, električne svetiljke zamenjivale su petrolejske – i devojčice, dok rastu, posmatraju te promene. „Pali anđeli“ je priča o prijateljstvu dveju različitih devojčica, jedne koja uglavnom razmišlja o ulepšavanju (Lavinija), dok druga obožava da s tatom ide u opservatoriju i posmatra zvezde (Mod) i zanima je nauka (ovde govorimo o vremenu kada uopšte nije bilo uobičajeno da devojčicu zanima nauka – ona je trebalo da ume da svira klavir, da veze, da šije i, kad poraste, da bude uzorna supruga svom mužu). Takođe, to je priča i o odnosu između sestara – Lavinija ima mlađu sestru, tihu, povučenu i veoma inteligentnu, koju majka često šalje da se pridruži svojoj sestri i njenoj neobičnoj, nauci sklonoj drugarici.

Pored ovih odnosa, u „Palim anđelima“ veoma su bitni i odnosi između majki i njihovih kćeri (recimo, Modina majka postaje sifražetkinja – one su prethodnice feministkinja – i dok se tako savesno bori za ženska prava, u potpunosti zanemaruje sopstvenu ćerku, u toj meri da ona mora, kad dobije prvu menstruaciju, da potraži pomoć od sluškinje), očeva i kćeri (Mod ima veoma lep odnos s ocem), tu je i odnos između konzervativne bake Kolman i majke sifražetkinje…

Premda je ta epoha drugačija od našeg vremena, s devojčicama koje odrastaju i s njihovim problemima možete se identifikovati veoma lako, baš kao što su i mogući problemi u odnosima između roditelja i dece nešto što će vam izgledati veoma poznato. Problemi s bakom, problemi s mlađom sestrom, koju volite i koja vam nekad baš pomaže, a nekad vas i iznervira, roditelji koji smatraju da ne treba da se družite s nekim ko je vama baš zanimljiv i dopada vam se… Okolnosti, zbog različite epohe, izgledaju drugačije, a opet, sve deluje veoma blisko i poznato.

Pošto se radi uglavnom o ženskim likovima, „Pali anđeli“ će pre zanimati devojke nego dečake. Mada, ako neki dečak želi da sazna malo više o tome kako ženski svet razmišlja, i to preko zanimljivog romana, ova knjiga bi mogla da mu se dopadne. Za kraj: da li je ova knjiga dobra koliko i „Devojka sa bisernom minđušom?“ Ne, ali je veoma dobra, brzo i lako se čita i toplo je preporučujemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.