Predlog za čitanje: „Vitez“

Nekada ume da bude problem naći dovoljno zanimljivu knjigu za čitanje – recimo, volite fantastiku, ali su vam dosadile knjige pune neinventivno upotrebljenih klišea. U takvom slučaju, mogao bi vas zanimati „Vitez“ Džina Vulfa.

„Vitez“ je priča o američkom tinejdžeru koji se iznenada našao u fantazijskom svetu koji pomalo podseća na srednjovekovnu Britaniju. Rečeno mu je da je godinama boravio s vilinskim narodom i da su ga oni tu doneli, da imaju važan zadatak za njega, ali i da mu je sećanje obrisano, tako da se on, bez obzira na te protekle godine, i dalje oseća (a i izgleda) kao tinejdžer. Dobija novo ime, Ejbl od Visokog srca, i njegove avanture počinju.

Upoznaje dobroćudnog starca, nekada snažnog čoveka, koji veruje da mu je on davno izgubljeni brat i podučava ga nekim neophodnim veštinama. Ejbl želi da postane vitez, kao što ime koje mu je dato nagoveštava, i vitezom ga uskoro proglašava Diziri, kraljica jedne grupe vilinskog naroda. Nakon što vodi ljubav s njom, shvata da je dobio telo odraslog muškarca, a uskoro dobija i zadatak – mora da pronađe i uzme legendarni mač Eternu (naravno, zmaj čuva taj mač) i tako postane dostojan ljubavi svoje kraljice.

Teoretski, to zvuči kao dobra avantura. U praksi, „Ejbl“ se i dalje oseća kao klinac, iako nikom ne izgleda tako i iako ga svi tretiraju kao odraslog (što znači da dobija i odgovornosti odraslog čoveka). Uz to, mada je delimično naučio da rukuje lukom i strelom i ima magični luk, viteško oružje je mač – kojim on uopšte ne ume da rukuje, kao ni bilo kojim drugim oružjem koje bi vitez morao da poznaje. Uz to, nema ni novac ni bojnu opremu. A od njega se stalno očekuju mnoge teške stvari (borba protiv razbojnika, džinova, raznoraznih čudovišta…) ako će zaista biti prihvaćen kao vitez. Dobija i pomoć, kao što je ogroman pas Gilf, s tim što ga prilično plaši prisustvo psa koji je u stanju da rastrgne džina.

„Vitez“ je priča o odrastanju, o dečaku koji se iznenada našao u telu muškarca i od koga se i očekuje da se ponaša kao vitez i kao muškarac. On to i pokušava, delom zbog toga što je po prirodi sklon tome da štiti i pomaže, delom zbog toga što je zaljubljen u kraljicu Diziri i učinio bi sve da ponovo bude s njom, ali se priličan deo vremena oseća izgubljeno i uplašeno – ovako pomešana osećanja verovatno biste lako mogli da razumete. Kao roman o (pomalo neobičnom, priznajemo) odrastanju, pun akcije i neobičnih likova, „Vitez“ je knjiga koja bi mogla da bude zanimljiva i momcima i devojkama. Tople preporuke!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.