Prednosti studenskog života

Prelazak iz srednje škole na fakultet nije mala stvar. Obaveze postaju daleko veće, zahteva se više rada i posvećenosti, pa morate da se uhodate u novi ritam učenja. Ova promena mnogima će biti stresna u prvo vreme, a nekima će možda i dobro doći, jer će ih malo trgnuti iz uobičajenog načina rada. No, kada dobijete indeks i zvanično postanete student, pred vama se otvaraju i mnoga vrata…

Kao student, imate mnoge prednosti i olakšice. Postoji dosta studentskih kartica koje se mogu dobiti a koje će vam umanjiti troškove. Zatim, ako ste vozač, budući da ste student, milicija će vam gotovo sigurno progledati kroz prste za neki manji prekršaj, čak i za malo veći, ako vam je prvi put… Ali nemojte ovo shvatiti suviše ozbiljno, pa hvtati crveno kad god stignete. Ako niste vozač, imate pravo na jeftiniju povlasticu za gradski prevoz…

Ukoliko ste došli iz unutrašnjosti Srbije, uvek možete reći svojima kako je ovde sve užasno skupo i kako ste bez para, opelješili vas mangupi… Samo, imajte milosti, nemojte baš svakog meseca izrabljivati roditelje na ovaj način. Budući da je studenstki život zaista prilično skup, niko vam neće zamerati zbog toga kako kuda odlazite, mislimo na garderobu… Tako možete otići na prijem u ambasadu u „starkama“, a da vam niko ne prebaci.

Nekada će vam svakako zatrebati opravdanje. Preporučujemo da svoj zdravstveni karton držite u studentskoj poliklinici umesto u lokalnom domu zdravlja. Redovi su manji, osoblje ljubaznije, a u čekaonici – sve mladi ljudi koji ne boluju od stotinu i jedne bolesti… Ako vam se posreći, možda upoznate i neku zanimljivu koleginicu/kolegu baš u čekaonici, samo ipak sačekajte da joj/mu prođe grip pre nego što zakažete ponovni sastanak, ovoga puta na nekom prijatnijem mestu.

To bi bilo to, u najkraćim crtama. Sve prednosti i mane studentskog života brzo ćete otkriti i sami, pred vama je najmanje četiri godine za to. Nadamo se da ćete, osim konzumiranja jeftine kafe iz automata i ćaskanja, od fakulteta imati i ono glavno – znanje i zaposlenje odmah po okončanju studija. Kako utopijski zvuči, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.