Kada vas dečko ili devojka laže?

Nikad nije prijatno kada otkrijete da vas neko laže, naročito ako se radi o osobi do koje vam je veoma stalo i kojoj ste verovali – na primer, o vašem momku ili devojci. I bilo bi zaista super kada bi postojao neki recept pa da možete da prepoznate kada vas lažu.
Nažalost, neko univerzalno uputstvo ne postoji. Da postoji, na ovom svetu bi bilo mnogo manje laži, što bi se nekima dopalo, ali mnogima verovatno ne bi (koliko ste puta vi sami slagali i nimalo vam se ne bi dopalo da ste svaki put uhvaćeni). Postoje samo neki pokazatelji koji bi mogli da vam pomognu u otkrivanju laži.
Glavni pokazatelj je jezik tela. Neke osobe koje lažu nisu u stanju da vas pogledaju u oči, odnosno često skreću pogled. A neki će pak da vam pilje direktno u oči u toj meri da to počinje da deluje neprirodno. Neke može da oda to što delimično ili potpuno pokrivaju usta dok govore, ili se nervozno poigravaju odećom ili kosom. Ili je ono što vam govore u suprotnosti s onim što njihovo telo pokazuje (na primer, kažu vam da vas vole i da im mnogo značite, ali su im ruke prekrštene na grudima u položaju koji jasno pokazuje da ne žele nikakav fizički kontakt). Problem je što nijedan od ovih znakova nije siguran pokazatelj da se radi o laži, mogao bi da postoji i neki drugi uzrok (recimo, pokrivanje usta rukom jer se ta osoba stidi toga što nosi protezu, ili se boji da joj se oseća iz usta). Dakle, to su sve znaci koji mogu da ukažu na to da nešto tu nije sasvim kako treba, ali šta, to ne možete sa sigurnošću znati. Dobro bi bilo obratiti pažnju na njih, samo treba paziti da ne počnete da u svemu vidite neko skriveno značenje.
Laž vrlo često uspe jer želite da poverujete u nju. Na primer, želite da verujete da je vaš dečko divan i predivan i da vas voli, i da stvarno nije mogao da se vidi s vama. Tu može da pomogne, ako ste u dovoljno racionalnom stanju da možete da ga upotrebite, zdrav razum. Da li je zaista uverljiv njegov izgovor da četiri dana zaredom nije mogao da se vidi s vama jer je baš on morao da čuva bolesnu baku (živi s roditeljima, sestrom i bakom), a njegova majka, kad ste je slučajno sreli, ne deluje nimalo zabrinuto niti kao da je nešto muči?
Ovo ne znači da treba da budete sumnjičavi prema svemu što čujete – čak i da tako otkrijete nešto više laži nego što biste inače otkrili, zbog konstantnog sumnjičenja i nepoverenja prema svima nikada ne biste mogli da se zaista opustite i budete srećni s nekim. Neko srednje rešenje je najbolje – uživati u vezi, ali se povremeno i setiti da razmislite o onome što vam je rečeno, naročito ako imate osećaj da tu nešto nije u redu (osećaj koji, zbog zaljubljenosti, želite da ignorišete). Tako bi trebalo da ste u stanju da prepoznate laži dovoljno često da vam uglavnom uspeva da zaštitite sebe od velikih povreda – više od toga teško da je moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.