Prestati s maltretiranjem

Jednom kad shvatite da svojim ponašanjem maltretirate druge, učinili ste prvi korak ka tome da prestanete da se tako ponašate. Prvi, ali ne i poslednji – prestati s maltretiranjem može da bude prilično teško.
Razlog zbog koga neko nekog maltretira najčešće je strah – strah onoga koji maltretira da će biti povređen, pa se unapred, pre nego što je do povrede došlo, brani time što će sam da povredi. Štiti se tako što se ponaša baš onako kako ne želi da se drugi ponašaju prema njemu ili njoj.
Jedan od načina da prestanete s takvim ponašanjem jeste to da više razgovarate, a manje da reagujete. Pričajte s prijateljima i članovima porodice o snažnim osećanjima koja vas razdiru, naročito ako se radi o agresivnosti, umesto da ta osećanja samo ispoljite kroz reakciju. Pokušajte da verujete prijateljima i porodici. Setite se da niko ne može uvek da bude u pravu niti da zna sve – sasvim je moguće da drugi mogu da nađu rešenje za vaš problem čak i ako vi sami ne uspevate.
Drugi razlog za to što maltretirate nekog može da bude taj što verujete da vas niko neće prihvatiti takve kakvi ste. Da li vam se čini da vas niko neće saslušati ako se ne ponašate agresivno? Da nikog nije briga za ono što vi mislite, niti da ga je briga zbog čega mislite baš tako? U tom slučaju, potrebno je da poradite na samopouzdanju – na tome da ono ne zavisi od toga da li drugi odobravaju način na koji razmišljate. Uvek će se naći neko koga ne zanima ono što vi mislite ili kome se vi ne dopadate – vaš osećaj koliko vredite ne sme da zavisi od toga. Odnosi sa svima oko vas su mnogo bolji ako se vi osećate dobro u sopstvenoj koži, sami sa sobom.
Ukoliko nastavite s maltretiranjem svih oko sebe, niko vas neće poštovati i verovatno ćete sve odbiti od sebe. A onda ćete biti usamljeni i ljuti, biće vam teško da se snađete u bilo kojoj situaciji u kojoj ima ljudi, a još i teže da uživate u životu.
Ako vam se saveti koje smo dali čine nedovoljnim da rešite problem (sasvim moguće, ovo je uopšten članak o nečemu što je ozbiljan problem i nije moguće dati precizno uputstvo kako da baš vi prestanete s takvim ponašanjem), ne ustežite se da zatražite pomoć – pomoć svojih prijatelja, roditelja, školskog psihologa. Verujte, biće im drago da vam pomognu, kako zbog vas tako i zbog sebe samih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.