U trendu

Prevazići stidljivost (2)

Stidljivost je osobina koja se veoma teško može promeniti, a veoma stidljive osobe mogu da imaju prilične probleme – recimo, jako stidljivoj devojci može da bude velik problem da upoznaje momke. Premda će stidljivi uvek u nekoj meri ostati stidljivi, stidljivost se ipak delimično može prevazići i može postati manje ometajući faktor.
Izbegavajte da se previše družite sa stidljivim osobama koje će vam samo povlađivati u stidljivosti i ohrabrivati vas u tome da se povučete u sebe (naravno, ne mislimo da treba da odbacite najbolju drugaricu jer je stidljiva kao i vi). Umesto toga, zamolite svoje otvorenije prijatelje za pomoć i podršku. Mnogo ekstrovertnih, komunikativnih osoba nema nikakvu ideju kako se oseća neko stidljiv; dok im pričate o svojim iskustvima, a oni vama o svojim, dobićete dosta ideja koje bi vam mogle pomoći.
Povremeno sebe stavite u situaciju kada je teže biti stidljiv. Sedite u prvu klupu. Javite se da održite neko predavanje pred celim razredom (obavezno ga dobro pripremite!). Povremeni izazov ove vrste će vam pomoći. Moguće je da nikada nećete zavoleti situacije u kojima se osećate tako izloženo, možda vam nikada neće biti prijatne, ali ćete naučiti da izađete na kraj s njima.
Nemojte da krijete da ste stidljivi. Kad se upoznate s nekim, što pre im recite da ste stidljivi. Vrlo često će ekstrovertne osobe, koje nemaju pojma kako se stidljivi osećaju, stidljivost pogrešno protumačiti kao aroganciju, uobraženost ili hladnu distanciranost. Kad im kažete da ste stidljivi, biće im lakše da pravilno protumače vaše ponašanje; otkrićete i da mnogi smatraju da je stidljivost baš slatka. A ako neko ne želi da komunicira s vama jer ste stidljivi, bar nećete gubiti vreme pokušavajući da se približite nekom nezainteresovanom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.