Pričati o seksu (1)

Trebalo bi da je seks – potpuno normalan deo svačijeg života – tema o kojoj možete bez problema da pričate, ali prečesto nije tako. A opet, dobra je ideja sa nekim, po mogućnosti sa više različitih osoba, razgovarati o seksu, kako biste saznali sve što vas zanima, sve što vam je neophodno da znate, i razrešili nedoumice.
Nije lako, znamo. Kad počnete da se interesujete za seks, sve i svašta vam pada na pamet, stvari o kojima do tada niste razmišljali. I pošto vam je sve to novo, neminovno je da se za bar neke stvari upitate da li ste normalni kad o tome razmišljate na taj način, da li je sa vama sve u redu. Odgovor na ta pitanja je najčešće „da“, makar vam se činilo da ste jedini koji imate takve misli i takva osećanja. A ne treba se ni bojati toga što ste pomislili nešto niti šta bi to moglo da znači – recimo, ako ste devojka i upitate se kako bi to bilo imati seks sa najboljom drugaricom, to ne znači da ćete ikad stvarno imati seks sa njom niti da to uopšte želite da uradite, znači samo da ste radoznali, što je sasvim normalno. Kad čujete da nešto postoji (ne nužno vezano za seks), teško je bar na trenutak ne zamisliti sebe u takvoj situaciji. A čak ni konkretan eksperiment ne bi dao definitivan odgovor o vašoj seksualnosti, jer, dok ste mladi i sve to vam je novo, vi ni sami ne znate šta stvarno želite, šta volite, šta vam prija, pa ni definitivan odgovor o vašoj seksualnosti ne postoji. Što ne znači da bi trebalo probati sve što vam padne na pamet, tako biste mogli da se povredite, ali vas ne čini nimalo neobičnim ni neuobičajenim to što vam je nešto samo palo na pamet.
Tu, kod raznoraznih nedoumica, kao i kod svih „šta, kako, kada, sa kim, a šta ako…“ pitanja, razgovor može jako da pomogne. Razgovor sa kim? Super je ako možete o tome da razgovarate sa roditeljima. Ako ne, možete pričati sa starijim bratom ili sestrom, prijateljima, postoje i savetovališta za mlade u skoro svakom domu zdravlja, a tu su i lekari (doktor opšte prakse ili ginekolog, možete doći i društvu drugarice ili druga ako vam je tako lakše). Lekarima će, osim kod retkih izuzetaka, biti sasvim normalno da sa vama pričaju o seksu i seksualnosti, pitanja koja vama deluju čudno njima će najverovatnije biti sasvim normalna, jer su svesni koliko vi imate godina i da vam je to sve novo, plus će i imati pozitivno mišljenje o vama samim tim što ste toliko zreli da se informišete o nekim veoma bitnim stvarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.