Prijatelj(ica) flertuje s vašom simpatijom

Trebalo bi da je većini ljudi poznato da nije u redu flertovati s tuđim dečkom ili devojkom (što ne znači da to neće uraditi). Ali, postoje manje jasne situacije, kao što je ona kada vaš prijatelj ili prijateljica flertuju s osobom za koju znaju da vam se dopada.
Neko bi na ovo pitao šta tu ima nejasno – vi ste drugu ili drugarici stavili do znanja da vam se ta osoba dopada, valjda zna da bi vam smetala svaka konkurencija, naročito ako potiče od nekog ko bi trebalo da je na vašoj strani i da vas podržava, ne da vam preotme simpatiju. S druge strane, tehnički gledano, vaša simpatija vam još uvek nije i dečko ili devojka, dakle, slobodna je, s njom ima pravo da flertuje ko god hoće, pa ko je uspešniji, taj će i dobiti dečka ili devojku. Plus u ljubavi ne funkcioniše „ja sam ga prva videla, moj je!“, jer se na to odgovori sa: „Pa šta ako si ga prva videla?“.
Da li je neetički flertovati sa simpatijom svog prijatelja ili svoje prijateljice? Jeste, samo što tu pozivanje na etiku ne pomaže. Emocije su tu najčešće previše jake da bi racionalno znanje da to što radite baš i nije u redu moglo da vas spreči da to svejedno ne uradite – vas, vašeg druga ili drugaricu, veliki broj ljudi. Ne pomaže ni zapomaganje: „Da mi je stvarno prijatelj/prijateljica, ne bi se tako ponašao/la“ – neki prijatelji se tako ponašaju, neki ne.
Šta pomaže? Za početak, zaboravite na to „ko je prvi video“ tog dečka ili devojku. Umesto toga, pokušajte s prijateljskim razgovorom, a ako je moguće, i s dogovorom da se nećete žestoko posvađati oko simpatije (za taj dogovor može da pomogne podsećanje na mogućnost da simpatija ne bude zainteresovana ni za vas ni za vašeg prijatelja ili prijateljicu, a vi se „pokrvili“ i prekinuli prijateljstvo zbog nekoga kome uopšte nije stalo do vas).
O kakvom se razgovoru radi? O onom u kome ćete pokušati da dokučite kome se taj dečko ili devojka više dopadaju, čija su osećanja prema toj simpatiji jača, kome je više stalo do veze sa simpatijom. Drugim rečima, tretirajte to kao situaciju da vam se dopada ista osoba, pošto se radi upravo o tome. Pa kome je ta veza bitnija, taj/ta će da nastavi s flertom, dok će se ono drugo povući. I vama i prijatelju ili prijateljici se simpatija podjednako sviđa? Preostaje vam da i vi i prijatelj/ica flertujete s tom osobom, i njoj prepustite izbor – ako je ikako moguće, prethodno se dogovorite da će se prijateljstvo održati ko god da pobedi. Taj dogovor neće biti lako održati, i moguće je da će se osoba koja „izgubi“ na neko vreme udaljiti od prijatelja ili prijateljice, ali ako je prijateljstvo čvrsto, „preživeće“ i tu probu.
Da ne bude zabune: opisana situacija može da „prođe“ jednom ili dvaput. Ali, ako vaš drug ili drugarica konstantno flertuju sa svakim ko vam se dopadne, tu već postoji ozbiljan problem u samom prijateljstvu – o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.