U trendu

Prijatelj(ica) ima ozbiljan problem

Normalno je naći se prijateljima i pomoći im kad imaju ozbiljne (a i one manje ozbiljne) probleme, normalno je podržati ih. Normalno je i čuvati njihove tajne. Međutim, nekada se desi da je problem prevelik da bi prijatelj ili prijateljica sami sa tim mogli da izađu na kraj, ne možete ni vi nešto da pomognete, i tada je najbolje obratiti se nekoj starijoj osobi kojoj verujete.
Recimo, vaša draga drugarica je rešila da smrša. Sad, da je ona rešila da jede više voća i povrća, a manje industrijskih slatkiša i premasne hrane, i da se više kreće, podržale biste je – moguće je da biste, iz solidarnosti, i same prihvatile takav način ishrane i vežbale zajedno s njom, lakše je udvoje. Međutim, ona nije postupila tako; rešila je da se izgladnjuje. I priča vam kako se sve dovija da njeni roditelji ne bi primetili da ona ne jede maltene ništa, kako sakriva hranu i krišom je baca. Zahteva od vas da nikom ne kažete za njenu tajnu; moguće je i da vas koristi kao izgovor pred svojima, kao, bila je kod vas i najela se, zato ništa ne jede kod kuće. Vi vidite da joj to što radi ne prija, postala je nervozna, bleda je, slaba je, premršava, stalno joj je hladno, ali ne uspeva vam da je nagovorite da prestane s tim, a obećale ste joj da nikome nećete reći.
U takvoj i sličnim situacijama sasvim je u redu, pa i dobro, da ne čuvate tajnu svoje drugarice, već da se obratite nekoj starijoj osobi kojoj verujete. Nije prijateljstvo ako vi krijete njenu tajnu u toj meri da ona ugrozi svoje zdravlje i zbog izgladnjivanja dospe u bolnicu. A kad je situacija toliko ozbiljna, to ne možete da rešite sami, neophodna vam je pomoć starijih i iskusnijih. Obratite se svojim roditeljima ili nekoj drugoj odrasloj osobi kojoj verujete da je dobronamerna i da će učiniti sve što može kako bi pomogla vašoj prijateljici ili prijatelju. Jednom kada se prijateljica ili prijatelj oporave, biće im drago što niste ćutali kako su tražili od vas – a sve i da im ne bude drago, sve i da prestanu da se druže s vama, i to je bolje nego da ih gledate kako na vaše oči upropašćuju sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.