Prijatelj(ica) vas blamira

S prijateljima se dešavaju i lepe i manje lepe stvari – jedna od manje lepih je kada vas prijatelj ili prijateljica konstantno blamiraju. Ne jednom ili dvaput, nego stalno. Nije uvek lako opredeliti se šta u takvoj situaciji.
Često se radi o tome da prijatelj ili prijateljica uopšte nisu svesni kako se vi osećate. Ponašaju se šašavo jer im je to zabavno, i nemaju pojma da to vama smeta, a vi ne želite da ispadnete smor kome sve smeta pa ćutite. Recimo, drugarica vas izgrli i izljubi uz: "Ćao, ljubavi!", i to pred vašim roditeljima – neki roditelji će to ignorisati kao obično klinačko ludiranje, neki bi mogli i da kasnije razgovaraju s vama o tome koliko ste i na koji način bliske s tom drugaricom, a vama je najverovatnije neprijatno čak i ako vaši roditelji ne reaguju. Slične situacije dešavaju se i pred vašim prijateljima, pred momkom ili devojkom, pred nastavnicima, rođacima… Nezgodno.
U drugoj varijanti, to nije samo "glupiranje" i šašavo ponašanje, već vas prijatelj ili prijateljica pred drugima omalovažavaju, vređaju, namerno pokušavaju da vas unize i izblamiraju. Neki to čine da bi sebi "podigli rejting", ili se boje da će biti odbačeni od tih drugih ako tako ne rade, a ima i onih kojima je zabavno da se tako ponašaju, osećaju se bolje kada nekog ponižavaju.
Šta učiniti? Bez svađe, ali i bez osmeha i ulepšavanja, staviti do znanja tom prijatelju ili prijateljici kako se zbog takvog njenog ponašanja osećate. Dajte im konkretne primere, kako ne bi stekli pogrešnu predstavu o tome šta vam smeta, a šta ne. Ukoliko je tom vašem prijatelju ili prijateljici stalo do vas, prestaće s takvim ponašanjem, bilo da se radi o bezazlenom ludiranju ili o omalovažavanju, jer će im biti stalo do toga da se osećate dobro. A ako ne prestanu, znači da im je više stalo do toga da se oni zabave, glupiraju, "podignu sebi rejting", šta god, makar to bilo i po cenu toga da se vi loše osećate. U tom slučaju, ta osoba vam baš i nije neki prijatelj, i bilo bi dobro potražiti nekoga ko neće ignorisati vaša osećanja.
Da ne bude zabune, nije da je obavezno prekinuti prijateljstvo čim se sledeći ispad nakon razgovora desi; ta osoba je navikla na takvo ponašanje, i može se desiti da se povremeno "izleti" dok se ne odvikne od toga. Važno je da primetite da se zaista trudi i da, makar malo-pomalo, nekih rezultata tog truda ima – to znači da joj je stalo do vas i da stvarno pokušava da vas ne povređuje. Ali ako nikakvih pokušaja nema, znači da toj osobi nije stalo i da bi vama bolje bilo u nekom drugom društvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.