U trendu

Prijatelji vas ignorišu i druže se s vašim bivšim

Raskid je sam po sebi bolna i neprijatna stvar, čak i bez dodatnih komplikacija. A njih nekada bude – na primer, vaši prijatelji vas zanemaruju da bi se družili s vašim šarmantnim bivšim dečkom. Nije lako odrediti šta u takvoj situaciji.
Raskid vas pogodi, bez obzira na to da li ste raskinuli vi ili voljena osoba. Nakon raskida vam prijatelji mogu biti od velike pomoći – da vas teše, kao i da vam svojim društvom jednostavno skrenu misli s neuspele veze. Razume se, pod pretpostavkom da budu s vama, to jest da ne „otperjaju“ negde drugde gde im je zabavnije; recimo, u društvo vašeg bivšeg, koji je, i sami biste to priznali, sladak i ume da bude jako šarmantan i divno društvo. Još uvek ga niste preboleli, pa ga izbegavate, što vas dodatno udaljava od prijatelja koji su zapeli da se baš s njim druže.
Zašto se vaši prijatelji tako ponašaju? Da li žele da vas povrede? Ili ih jednostavno nije briga šta se dešava s vama? Sasvim je moguće da ni najmanje ne žele da vas povrede – da, zapravo, i ne znaju kako se vi osećate povodom njihovog ponašanja. Naročito ako vi baš i niste pričljivi, ili ste nedovoljno jasni a jako neraspoloženi. Tada su u situaciji, ako žele da se druže i s vašim bivšim (koji im se dopada kao društvo) i s vama, da biraju hoće li vreme provesti sa šarmantnim dečkom ili mrzovoljnom prijateljicom. A on je veselije društvo. Čak i ako ne prekinu kontakt s vama, dok provode vreme s njim, osećate se zapostavljeno.
Šta učiniti? Zamolite prijatelje za razgovor i objasnite im kako se osećate. Nemojte ih optuživati niti im reći da vas zapostavljaju, onda će se samo automatski braniti i možda vas i optužiti da vi sve to zamišljate i da preterujete. Umesto toga, recite im da vam njihovo prijateljstvo mnogo znači, da vam je sad potrebna njihova podrška i da vas boli što se manje druže s vama nego ranije. Ako vas na to pozovu da im se pridružite i dok se druže s vašim bivšim, jer ćete tako provoditi više vremena s njima, iskreno im recite da vas još uvek boli da budete u njegovoj blizini i da se zato sklanjate od njega.
Može da zvuči malo bezvezno da tako treba da prijateljima „nacrtate“ kako se osećate zbog njihovog ponašanja, ali može se desiti da njima to jednostavno nije palo na pamet, samo su se družili s nekim ko im se dopada. Nakon što im kažete kako se osećate i kako bi mogli da vam pomognu da se osećate bolje, ako su vam dobri prijatelji, imaće razumevanja za vas i pomoći će vam.
A ako se ogluše o vašu molbu i nastave da se druže s onim ko im je u tom trenutku zabavniji? Onda nisu vredni toga da se živcirate zbog njih – vi zaslužujete prijatelje kojima je stalo do toga kako se osećate i koji žele da vam pomognu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.