U trendu

Prijatelji zauvek?

Najbolji prijatelj je verovatno najvažnija osoba u vašim životima. Šta biste radili bez nekoga kome možete da kažete apsolutno sve? Ko bi vas razumeo? Ko ume da bude tako zabavan ili ozbiljan, upravo onakav kakav vam treba i kada vam treba?

No, ponekad je put kojim ste se zajedno zaputili truckav i neravan. Nekad krenete neočekivanim smerom, a nekad stignete do kraja puta. Šta da uradite kada se odnos između vas i vašeg najboljeg prijatelja promeni?

Raskrsnica

Bili ste nerazdvojni, ali se sve promenilo. Kao da ne želi vaše društvo i radije provodi vreme četujući. Ili se naprasno posvećenički bavi stvarima na koje vi i ne pomišljate. Možda je toliko ludo zaljubljena da se ni na trenutak ne razdvaja od novog dečka. A oni nebrojeni sati, dani, meseci… koje ste provodili zajedno – sada su samo sećanje.

Dođe vreme u kome stari prijatelji imaju manje zajedničkih interesovanja. Ipak, to ne mora značiti i potpuno razdvajanje. Možda bi bilo vredno vašeg prijateljstva da podelite nova interesovanja svog prijatelja (naravno, ne računamo i novu ljubav) ili da sami otkrijete nešto novo. Možda treba upoznati novu ekipu, ljude za koje vam se čini da vole stvari koje i vas interesuju. Da, još nešto – pokušajte da razgovarate s prijateljem o tome. Ne na „za sve si ti kriv“ način. Ako osećate da ste suviše povređeni, napišite iskreno pismo. Sačekajte dan-dva, pa ga pročitajte ponovo. Pismom treba da pokažete kako se osećate, a ne da „pobedite“.

Sudar

„Ne, to nikako ne može biti tako.“ „Daj, to sigurno jeste tako.“ Ovakve rasprave mogu trajati u nedogled. Nije bitno koliko ste sigurni u to da ste u pravu, prijateljstvo se zasniva na uvažavanju. Ne možete se složiti u svemu. Vi ste najbolji prijatelji, a ne klonovi. Da li je to zaista vredno svađe? Ako je nešto potpuno trivijalno ili ne želite da se upuštate u prepirku, zašto da ne odustanete? Složite se u tome da se ne slažete i nastavite sa svojim životima tamo gde ste stali. Čak i da se nikad ne složite povodom toga – pokušajte da sve sagledate iz prijateljevog ugla. Na kraju krajeva, poštujte svačije pravo na vlastito mišljenje.

Kraj puta

Vaše prijateljstvo je gotovo. Nema dalje, nema više. Ako vi niste osoba koja je prekinula, osećate se kao da vam je srce staklarska radnja kojom je upravo prošlo krdo slonova. Možda znate zašto se sve završilo ili to nikada nećete saznati. Možda želite da kažete vašem bivšem najboljem prijatelju kako se osećate. Na kraju krajeva, nemojte provesti ceo svoj život pitajući se šta ste još mogli da imate.

Zapravo, ne možete prisiliti nekoga da vam bude prijatelj. Verovatno to i ne želite. Kada jednom prihvatite činjenicu da ste izgubili najboljeg prijatelja, očekuje vas period tugovanja. Izgubili ste nekoga koga volite. Dajte sebi vremena da prebolite. Razgovarajte o tome sa osobama od poverenja. Ali nemojte ostati u prošlosti. Budite spremni za nova prijateljstva. Nikad ne znate kada će naići novi najbolji prijatelj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.