Prijateljica konstantno želi vaše

Prijateljstva umeju da budu divna, ali u nekim slučajevima i izuzetno opterećujuća. Svaka devojka će želeti da se dopadne svojoj prijateljici (na prijateljski način, naravno), ali ne u toj meri da prijateljica poželi da prisvoji njen život – a i to se dešava.
Pomenuto prisvajanje može imati različite oblike. Nekada će drugarica stalno da pozajmljuje vaše stvari (muziku, filmove, odevne predmete) i da vam ih teško vraća ili ih ne vraća uopšte. Nekada se neće zadržati samo na stvarima, nego će i konstantno flertovati sa svakim momkom koji vam se dopadne, ili se čak truditi da vam preotme svakog dečka. Ili će čak pokušavati da vam preotme i vašu sopstvenu porodicu, prema vašim roditeljima se ponašati kao da su njeni, prema vašoj braći i sestrama isto tako… Krajnje iritirajuće.
Da ne bude zabune, ovde ne govorimo o tome da se desi da joj se dopadne isto što i vama – muzika, rolka, cipele, dečko… Ako ste bliske drugarice, najverovatnije imate mnogo zajedničkih interesovanja i nije nimalo iznenađujuće da vam se dopadne isto. Međutim, ako vas konstantno u svemu imitira (kupi istu odeću kao i vi, šminka se kao i vi, nađe dečka koji liči na vašeg), ili stalno ono što je vaše pokušava da prisvoji (ako se o materijalnim stvarima radi, govorimo o takvoj meri da to preraste nevaspitanje nevraćanja pozajmljenog), onda ta devojka ima problem. A i vi s njom.
Moguće je da se radi o tome da joj se vi činite izuzetno uspešnim, pa želi da i ona bude takva. Drugim rečima, manjka joj samopouzdanja, pa pokušava da imitira svog idola – vas. Tu vi možete da joj pomognete tako što ćete je ohrabriti, staviti joj do znanja koje sve dobre strane smatrate da ima (a da se razlikuju od vaših), skretati joj pažnju na ono u čemu je bolja od vas, pohvaliti je svaki put kada joj uspe nešto što ne liči na vas i, više od svega, staviti joj do znanja da je vi volite takvu kakva je, i da volite i načine na koje se razlikuje od vas, ne samo sličnosti sa sopstvenim interesovanjima – da nije tako, ne biste se ni družile s njom, nego biste se po ceo dan gledale u ogledalu. Pošto je ohrabrujete i podržavate baš vi, njen idol, trebalo bi da uspe.
Moguće je i da ona jako ne voli sebe ili da ima nekih ličnih problema zbog kojih nimalo ne želi da bude u sopstvenoj koži (najčešće to budu pomešana nesigurnost i problemi u kući), i zato pokušava da bude neko drugi, neko koga vidi kao srećnu i uspešnu osobu, ili da bude bilo ko drugi, samo ne ona sama. Ako je tako, pokušajte da saznate u čemu je njen problem i, ako je moguće, pomozite joj.
Uspeli ste da joj pomognete? Čestitamo – prava je srećnica, jer ima tako dobru drugaricu. Probali ste, ali vam ne ide? Onda bi moglo da se radi o tome da je njen problem ozbiljniji i da zahteva stručnu pomoć, koju mi ovim člankom ne možemo da pružimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.