U trendu

Prijateljica stalno laže

Nije nikakva tajna da je laganje loše i da bi ga trebalo izbegavati. A ipak, ima i onih koji kao da "lažu čim zinu", lažu i pred onima koji znaju istinu. Posebno je nezgodno ako vam je osoba koja se tako ponaša draga, ako vam je, recimo, dobra prijateljica.
Ima ona super osobine – da nema, ne biste se ni družile s njom. Ali, to njeno laganje… Pred svima će da slaže da je bila s roditeljima na nekom egzotičnom letovanju iako je, kao i vi, zbog nedostatka novca leto provela kod kuće; pričaće o uspehu na takmičenju iz karatea, a vi trenirate s njom i znate da joj očajno loše ide jer je sva ukočena, plaši se da udari, plaši se da padne, svega se plaši; pričaće da ju je "muvao" neki super frajer, a vi je redovno viđate kako pocrveni i ne može "ni da bekne" kad joj neki dečak priđe… A ako je vi ili neko od vašeg društva podsetite da znate istinu, naljuti se na vas i posvađa se s vama.
Šta s takvom prijateljicom? Biti svestan da sigurno ima neku muku kad toliko laže, kad stalno izmišlja. Pokušajte da joj stavite do znanja da je volite takvu kakva je, da ne mora ništa da izmišlja da biste je prihvatili i smatrali "kul" osobom; dobro je ako tako učine svi njeni prijatelji. Ako ume da od tih laži napravi dobru priču koju je zanimljivo slušati, slušajte je – zabavićete se, ona će dobiti pažnju koju želi, a vas niko ne tera da u tu priču poverujete. Ako su pak to priče koje ne želite da slušate, nemojte ih slušati – jednom kad shvati kakve priče ignorišete, prestaće da ih priča, jer neće želeti da je ignorišete.
Još nešto: nemojte joj dozvoliti da i vas uvuče u laži, i jasno joj stavite do znanja da to nećete prihvatiti. Nema nikakvo pravo da i vas tera da lažete – a upravo to čini ako od vas traži da potvrdite priču za koju znate da nije tačna.
Družite se s njom, poklanjajte joj pažnju (ne u toj meri da ignorišete druge drage osobe, naravno), one njene priče koje vas ne zanimaju ili su vam odbojne ignorišite, i vrlo je verovatno da će ona vremenom izgubiti potrebu da laže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.