U trendu

Prijateljica vas vređa i omalovažava

Problem iz naslova desio se mnogima: devojka koja bi trebalo da vam je prijateljica, i s kojom ste se neko vreme lepo družili, počne da vas pred svima vređa i omalovažava. Prilično je zbunjujuće kad se tako nešto desi, i nije neobično ako niste sigurne kako da reagujete na to.
Nije ona od početka bila takva; da jeste, ne biste se ni družile s njom. Ali, u nekom trenutku, počela je da vas vređa. Nazvala vas je debelom (niste, a i da jeste, nema pravo da vas vređa) pred svima, ili nešto slično. Od najbolje drugarice čujete i da sve i svašta priča o vama iza vaših leđa. Ne znate zašto to radi. Da se posvađate s njom? Ili da se sklonite od nje – to ne bi bilo jednostavno, jer imate zajedničko društvo, pa ako se sklonite od nje, nećete biti ni sa ostatkom društva. Šta u takvoj situaciji?
Možete je povući na stranu, tako da budete samo vas dve, i reći joj da vas boli što ona tako priča o vama. Ima onih koji jednostavno nisu svesni da takve reči toliko bole. Možete i da je pitate zbog čega to priča. Sasvim je moguće da se ona oseća nesigurno i da pokušava da popravi svoje samopouzdanje tako što će nekoga vređati i ogovarati. Ne bi bila ni prva ni poslednja koja to radi. I, možete je zamoliti da prestane s tim.
Ukoliko taj razgovor ne pokrenete kao svađu, moguće je da ćete dobiti iskrene odgovore, pa i da će se ona otvoriti. Možda ste je vi nečim uvredile, a da ni same toga niste bile svesne? To će vam biti prilika da se izvinite i da ubuduće i same više pazite na ono što pričate i radite. A moguće je i da ćete saznati da ona ima neki problem i da se zato tako ponaša – možda ćete moći da joj pomognete da taj problem reši, ili da joj barem budete podrška. Podsetite je i na nekadašnje zajedničke lepe trenutke, i to bi mogla da joj bude motivacija za nešto pozitivno.
Takođe, bilo bi korisno i da razgovarate sa svojim društvom, da im kažete da vam smeta i da vas povređuje kad ona tako priča o vama pred svima. To će vam pružiti priliku da saznate da li se ona tako ponaša prema još nekom – onda možete zajedno da smislite šta dalje, a pomoći će vam već i to što imate "sapatnike".
Moguće je da će ovi razgovori s tom prijateljicom i s vašim zajedničkim društvom da pomognu. To bi bilo najbolje. Ukoliko do toga ne dođe, osvrnite se oko sebe, nađite još neke zanimljive ljude s kojima biste se družile. Biće vam znatno bolje kad prestanete da se osećate kao da ne možete da pobegnete zbog zajedničkog društva – uz to, prijateljica koja vas vređa i omalovažava i društvo koje je u tome podržava zaista vas nisu vredni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.