U trendu

Problemi s pilulama

Imate dečka i želite da stupite u intimne odnose. Možda i nemate dečka, ali želite da, jednom kada ga budete imale, budete sigurne da nećete zatrudneti. U svakom slučaju, posle savetovanja s ginekologom počele ste da uzimate antibebi pilule. Tada su počeli i vaši problemi – mučnina, glavobolja, možda i tačkasto krvarenje… Ovi problemi vas, naravno, zabrinu (naročito krvarenje), pa se upitate da li imaju veze s pilulama.

Ako imate ovakve probleme, da, vrlo je moguće da su ih pilule prouzrokovale. Ipak, to još uvek nije razlog za brigu – sigurno nije razlog da samoinicijativno prestanete s pilulama. Ta vrsta problema se nekad javlja prilikom počinjanja s pilulama i predstavlja period adaptacije vašeg organizma na veštačke hormone. Ne brinite, nećete morati stalno da se patite s tim – vaš organizam bi u roku od mesec dana (dva ili tri meseca su apsolutni maksimum) trebalo da se navikne na pilule, a tada će neprijatna reakcija nestati.

Ukoliko su problemi nastali nakon početka s pilulama baš intenzivni, ili ne prođu nakon mesec dana, obavezno se konsultujte s ginekologom! Opet, bez brige; čak i ako bude tako, sasvim je moguće da će vam ginekolog samo prepisati neku drugu vrstu pilula i da ćete i dalje moći da uživate u njihovoj zaštiti.

Dve su stvari koje nipošto ne treba da učinite: da samoinicijativno prestanete da uzimate pilule dok ste na pola pakovanja (izuzetak je ako vam je zaista jako loše od njih) i da bez konsultacije s ginekologom počnete da uzimate kontraceptivne pilule. Ovo se naročito odnosi na uzimanje istih onakvih pilula koje je nekada koristila vaša mama, po logici da će iste takve sigurno odgovarati i vama. Nekada su kontraceptivne pilule bile znatno jače, s većom dozom hormona, pa su i njihovi negativni efekti bili izraženiji.

Dakle, bez brige! Kada vam se prvi put dese negativni efekti uzimanja pilula (ako vam se dese – mnoge devojke od samog starta nikakvih problema s pilulama nemaju), to ume da uplaši, ali u najvećem broju slučajeva tegobe prolaze same od sebe i ne predstavljaju nikakav stvarni rizik po vaše zdravlje. Super je što na vreme razmišljate o zaštiti!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.