Protiv nadutosti stomaka

Sezona je različitih slavlja – slave i novogodišnji i božićni praznici – plus su rođendani uobičajeno česti. Za svaku od tih prilika treba se doterati. Nameračite se na svoje omiljene uske farmerke koje vam fenomenalno stoje, kad ono, ne možete da ih zakopčate! Niste se nešto posebno ugojili, bar ne koliko znate, samo izgleda da ste se naduli kao žaba – i sad imate problema baš s onim komadom garderobe koji vam se najviše nosi. Da vam se to ne bi desilo, evo kako možete da izbegnete nadutost stomaka (ako se radi o gojenju, a ne o nadutosti, ili ako ste jednostavno prerasli omiljene farmerke, onda vam ovi saveti neće biti od velike pomoći).

Jedna od namirnica koje mogu da izazovu nadutost jeste laktoza, šećer iz mleka. Ovo ne znači da ne smete da pijete mleko, ali u periodima kada baš želite da se uvučete u farmerke koje vam postaju tesne, bilo bi zgodno da mleko i mlečne proizvode izbegavate.

Još jedan od uzroka nadutosti stomaka može da bude zadržavanje tečnosti u organizmu. Ako vam je sad palo na pamet „dobro, neću da popijem ni kap tečnosti ceo dan“, to je pogrešno razmišljanje – i upravo ono koje dovodi do nadutosti. Naime, kada ne unosite dovoljno tečnosti, vaš organizam štedi ono malo što imate i tako dolazi do otoka. Bolje je da pijete što više negazirane tečnosti (i od gaziranog se nadujete „kao žaba“) – oko dva litra dnevno trebalo bi da bude dovoljno.

Volite „brzu hranu“, gotove proizvode, puno se hranite van kuće? Onda je vrlo verovatno da unosite mnogo više natrijuma (u obliku soli) nego što vam je potrebno – a natrijum vezuje vodu i zadržava je u vašem organizmu. Kada vam je potrebno da izbegnete nadutost stomaka, potrudite se da jedete svežu hranu i da izbegavate supe iz kesice ili kocke, kao i sosove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.