Prvi put: oboje nevini – ili ne?

O čuvenom „prvom putu“, to jest, o prvom vođenju ljubavi, mnogo se razmišlja, mašta, neki i planiraju kako će to da im izgleda (čak i ako u tom trenutku nemaju dečka ili devojku)… I imaju neku ideju da li žele da to urade s osobom koja je i sama nevina ili ne, što već nema mnogo smisla.
Ima onih koji smatraju da je bolje ako prvi put bude s iskusnijim dečkom ili devojkom – neko od njih dvoje će znati šta treba da se radi. Međutim, mada prvo vođenje ljubavi s iskusnijom osobom može da ima prednosti, može se desiti i da se bojite kakvi ćete biti, da li ćete se pokazati kao totalna neznalica, a i ta iskusnija osoba može da se unervozi jer pretpostavi da se od nje puno očekuje (a ona je nešto iskusnija, nije nikakav ekspert).
Ima i onih koji misle da je bolje da prvi put bude između dvoje nevinih – to im deluje slađe i romantičnije, plus se i boje da se ne izblamiraju pred iskusnijom osobom. Čak se dešava i da neko pomišlja da odbije da vodi ljubav s voljenom osobom samo i jedino zato što voljena osoba već ima nekog iskustva, a onaj ko to pomišlja (momak ili devojka, svejedno) uvek je zamišljao/la da će to uraditi s nevinom osobom.
A u suštini, potpuno je nebitno da li prvi put vodite ljubav s nekim iskusnijim ili s nekim ko je nevin. Bitno je da se volite i poštujete, da prvi put ne bude iz nekog bezveznog razloga kao što je „svi su to već uradili“ ili „raskinuće sa mnom ako ne pristanem“. Naravno, izuzetno je bitno i pitanje adekvatne zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, što znači – obavezno koristite kondom.
Ispada da je najbolje ne razmišljati mnogo o prvom putu – najbolje je kada to ispadne spontano, s nekim koga volite i ko vas voli, onda kada želite da se to desi, a planiranja treba da bude taman toliko da na vreme obezbedite neophodnu zaštitu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.