Puškice – zašto da ne? (2)

Nije fer prema vama

Čuli ste onu staru izreku „kad lažete – lažete sami sebe“. Možda zvuči smešno, ali ima smisla. U školi treba da savladate lekcije koje će vam pomoći da vodite ispunjen život; i ne samo to – u školi bi trebalo da izgradite karakter. Ako se plašite sutrašnjeg velikog testa koji ne možete proći bez varanja, zamislite svoju budućnost i kompletnu sliku svog života! Nismo sigurni da ćete se dobro snalaziti i s prevarama u budućnosti.

Nije fer prema prijateljima

Znate koliko je važno da budete fer u igri ili sportu; to važi i za školu. Ako ste ikada imali prijatelja koji želi da pobedi u svakoj igri, bez obzira na to koja će sredstva koristiti, znate koliko to može da nervira. Igrate po pravilima, a onda neko ko ne poštuje ta pravila – bude bolji od vas! Odvratno i nepošteno! Kad varate u školi da biste dobili bolje ocene, niste pošteni ni prema onima koji su zbilja učili i uradili domaći.

To vas vodi u nove prevare

Jeste li ikada slagali, a onda ukapirali da morate da smišljate još laži kako biste sakrili činjenicu da ste slagali u startu? S prepisivanjem je otprilike isto. Na primer, ne želite da naučite komplikovane formule već ih ispišete na puškici. Zatim na red dođu složeniji zadaci, vi nemate potrebnu osnovu, pa opet morate da varate. Kad god varate, možda propuštate lekciju koja je bitna za kasnije.

Prevara uništava poverenje

Da bi sve moglo da funkcioniše bez problema, profesori i učenici moraju imati poverenja jedni u druge. Oni koji varaju zapravo stavljaju do znanja da nisu vredni poverenja, a sa takvom reputacijom mnogo teže prolaze kroz celo školovanje. Profesori stalno sumnjaju i teško je povratiti jednom izgubljeno poverenje.

Ne možete biti ponosni na prepisivanje

Kad postignete nešto sopstvenim trudom, budite vrlo ponosni na to. Sećate li se prvog puta kada ste sami vozili bicikl? Verovatno ste se sjajno osećali. Sad zamislite da nikada niste vozili taj bicikl sami ili da ga još uvek vozite s pomoćnim točkovima. Ne biste bili preterano ponosni na to, zar ne? Varanje je poput neprekidne vožnje s pomoćnim točkovima na biciklu. Možda ćete dobiti peticu na pismenom, ali znaćete da je niste zaslužili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.