Razočaravajuće ocene (2)

Juče smo pisali o frustraciji i razočaranju koje oseti svako ko se trudi da nauči gradivo, a ocene su mu konstantno loše, razmotrili mogućnost da vas je nastavnik „uzeo na zub“ i šta u tom slučaju, kao i preostalo objašnjenje – da vi nešto pogrešno radite, te rekli da treba reagovati u najkraćem mogućem roku. Danas pročitajte kako.
Tražite pomoć! Možete pitati druga ili drugaricu iz odeljenja kojima dobro ide predmet koji je vama problematičan da rade s vama i objasne vam ono što ne razumete, ili se možete obratiti predmetnom nastavniku i pitati za dodatna objašnjenja, kao i za savet kako sami da savladate gradivo koje vam je teško. Većina nastavnika će vam rado pomoći, plus će i upamtiti da se zaista trudite (što do tada, sasvim moguće, nisu znali, ako niste aktivni na času i ređate slabe ocene) i da zaista pokušavate da naučite njihov predmet, pa će vam i izaći u susret jednom kad dođe do popravljanja ocene. Moguće je i privatno uzimanje časova (uzmite u obzir to da nastavnik koji vam predaje po zakonu ne sme da vam privatno daje časove – možete imati konsultacije i dopunsku nastavu kod njega, ali on to ne sme da vam naplati – a ako sam nastavnik predloži da vam daje privatne časove, prijavite ga razrednom starešini i obavezno recite roditeljima za to; upozorite i roditelje na kršenje zakona ako nisu svesni toga).
Bitno je gde učite. Ako smestite knjige i sveske na kuhinjski sto i pokušavate da ignorišete ostatak porodice, ili otvorite knjigu iz koje ćete učiti, a smešteni ste pred uključen televizor, nećete baš mnogo uspeti da naučite. Umesto toga, pokušajte da nađete neki tihi kutak u kome vas niko neće uznemiravati. To se može obaviti i u dogovoru s vašom porodicom; kad vide da se samoinicijativno trudite da popravite ocene i da smišljate način za efikasnije učenje, roditelji bi trebalo da budu i više nego voljni da vam pomognu i da vas podrže. Učite redovno, redovno radite domaće zadatke i redovno obnavljajte gradivo.
Naravno, ne pomaže što imate tihi kutak za učenje i što neko radi s vama ako ne učite ono što treba da naučite. Na času obavezno hvatajte beleške, a kod kuće učite i iz udžbenika i iz beležaka, čitanjem onoga što treba da naučite, razmišljanjem o onome što čitate, kao i načinima na koje je to povezano s onim što već znate i ponavljanjem dok ne zapamtite.
Sutra, u završnom delu teksta, pročitajte šta još da radite i šta ako, uprkos svemu, i dalje ne ide.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.