Reakcije kada vas varaju (1)

Skoro svakome se desilo da barem jednom, u nekoj vezi, bude prevaren. To je jedno od najbolnijih iskustava, bili mladi ili stari – zapravo, još je i teže kad ste mladi. Reakcije na prevaru mogu biti različite, isto je samo to da vam je jako teško.
Zapravo, postoji situacija kada vam ne padne baš jako teško to što ste prevareni – to je onda kada vam do dečka ili devojke nije naročito stalo. U vezi ste „samo onako“, ili ste već počeli da razmišljate o raskidu, jer dečka ili devojku ne volite, i ako vas u takvoj situaciji prevare, to bude udarac za vašu sujetu, ali, osim ako ste egomanijak, tada i ne boli baš mnogo. Međutim, ukoliko dečka ili devojku volite, grozno boli kada vas prevare.
Boli jer ste toj osobi verovali. Možda vam je to čak bila prva veza u životu, možda ste se prvi put pred nekim otvorili i bili toliko ranjivi – i vaše poverenje je zloupotrebljeno. I to vas nije povredila neka osoba s kojom se stalno svađate, neko s kime razmenjujete udarce (ne mislimo na fizičke obračune) kad god stignete, već neko od koga to niste očekivali, s kime ste se osećali bezbedno i voljeno.
Kada vas prevare, to jako mnogo utiče na vaše dalje odnose s ljudima. Ako vas je prevario neko koga volite i kome ste verovali, šta tek od drugih možete da očekujete? Da li je to na neki način bila vaša krivica? Nakon prevare, teško je verovati bilo kome, teško je poštovati samog sebe, samopouzdanje vam je na nuli.
Često, oni koji su prevareni imaju problem da ponovo počnu da veruju ikome. Nekada posle toga izbegavaju veze, a nekada se upuštaju samo u krajnje neozbiljne veze, ne otvarajući se zaista, ne dopuštajući nikome da im priđe dovoljno da bi ih povredio. A nekada, paradoksalno, dodatno se vežu za osobu koja ih je na taj način povredila, po principu „bolje poznato zlo nego nepoznato dobro“. Čak i ako više ne mogu da veruju toj osobi, i ako znaju da će ih ona povređivati, makar je poznaju – ko zna koliko bi ih tek neko drugi povredio?
Sutra pročitajte predloge šta da uradite kad ste povređeni zbog prevare.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.