najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Rekreativne droge” – možda niste znali?

Sigurno ste već mnogo puta čuli da droge ne treba uzimati – nijednu vrstu. Štetne su po zdravlje i pre ili kasnije će vas ubiti. Uprkos mnogobrojnim upozorenjima i dalje postoji priča o “lakim” drogama, kao i priča da, ako ih uzimate samo “rekreativno”, povremeno – subotom uveče, recimo, kada izađete u neki klub ili odete na žurku – neće ništa zaista loše da vam se desi. Samo ćete se ludo zabaviti, bez ikakvih štetnih posledica. Te priče nisu tačne, a evo i posledica “rekreativnog” uzimanja takozvanih lakih droga.

Za najmanje štetnu drogu popularno se smatra kanabis (marihuana, trava, vutra…). Međutim, posle nekoliko godina pušenja kanabisa, dolazi do oštećenja pluća. Neki stručnjaci čak smatraju da je kanabis kancerogeniji od običnih cigareta, a uz to povećava rizik od srčanog udara. Sigurno je to da kanabis, čak i kao “rekreativna droga”, slabi memoriju, a ukoliko se uzima duži niz godina, povećava se rizik obolevanja od šizofrenije.

Ekstazi se takođe smatra “rekreativnom drogom” i prilično bezopasnom – ali, kao i kanabis, i ekstazi slabi memoriju. Pored toga, ekstazi može da naruši kognitivne sposobnosti kasnije u životu, a može i da izazove napade panike, kao i da dovede do oštećenja bubrega. Zabeležen je čak i jedan smrtni slučaj nakon jednog jedinog uzimanja ekstazija, kao posledica dehidratacije.

Kokain je najjača od takozvanih rekreativnih droga. Višegodišnja upotreba dovodi do naslaga masnoća u krvnim sudovima, što znači do srčanog ili moždanog udara. Što se srčanog udara tiče, on može da se pojavi i posle kratke upotrebe kokaina, jer krvni sudovi srca postanu toliko kruti da krv ne može da dospe do srčanog mišića. Kao i ekstazi, i kokain može da izazove napade panike. Redovno ušmrkavanje kokaina izaziva oštećenje sluzokože nosnih kanala, a može da dođe i do oštećenja mozga.

Malo previsoka cena za povremenu zabavu, zar ne? “Obične” žurke su ipak mnogo zdravije – pomislite samo na pripremu za žurku, druženje na samoj žurci, kasnije prepričavanje – zar vam je zaista neophodno još nešto, nešto što će ostaviti trajne neprijatne (ili čak i smrtonosne) posledice?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike