Roditelji u staromodnoj odeći

Ma koliko roditelje voleli i poštovali, može se desiti da vas bude blam zbog nečega što oni čine. Jedna od takvih mogućnosti jeste da vam je neprijatno kad prijatelji dođu kod vas jer se vaši roditelji oblače užasno staromodno.

Dobro, nije da se oblače kao da su došli s dvora Marije Antoanete (mada bi to možda moglo da bude i zabavno), ali njihova garderoba vam definitivno deluje kao nešto od pre dvadeset godina. Možda je takvo oblačenje bilo „kul“ onda kada su vaši roditelji bili vaših godina, ali sada to više nije. Zašto oni to ne vide? Zašto se ne prilagode novijim stilovima? Ili, još gora varijanta, ne oblače se samo kao da još uvek nisu izašli iz osamdesetih već i kao da su još uvek tinejdžeri u osamdesetim, dakle, izgledaju prilično nezrelo. Kao da na silu pokušavaju da budu mlađi nego što jesu.

Šta uraditi u ovakvoj situaciji? Zavisi koja je varijanta u pitanju. Ako se oblače kao da su vremeplovom stigli iz osamdesetih (ili iz kog već perioda), ali u skladu sa svojim godinama, tu ne bi trebalo da radite ništa. Prihvatite da vaši roditelji imaju svoj stil, baš kao što i vi imate svoj, i ako im ono što nose dobro stoji, budite ponosni na njih. To znači da ne prate slepo trendove, već odlično znaju šta im stoji i šta je prikladno za njih, i imaju hrabrosti da nose ono što im se dopada. Bravo za njih!

Sad, ako se vaši roditelji oblače kao što su se oblačili tinejdžeri u osamdesetim, a to im loše stoji, tu biste već mogli da porazgovarate s njima. Učtivo, bez vređanja, bez optuživanja, recite im zbog čega mislite da se neprikladno oblače i kako se vi osećate zbog toga. Ovakav razgovor mogao bi da pomogne i vaši roditelji bi mogli delimično da promene svoj stil odevanja.

A ako se to ne desi? Onda vam ne preostaje ništa drugo nego da prihvatite da se vaši roditelji, eto, tako oblače. Ne možete odraslu osobu naterati da promeni svoj stil oblačenja ako ona to neće, a eventualno durenje, optužbe ili zajedljive primedbe neće nikome pomoći. Ne zaboravite: kako god se oblačili, oni su vaši roditelji i vole vas. Ako im se osećaj za modu ne poklapa s vašim, pa, niko nije savršen – to ne bi trebalo da vas spreči da i dalje volite svoje roditelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.