U trendu

Roditelji vam brane druženje s nekim (1)

Nekada se desi da vam roditelji ne dopuštaju da se družite s nekom osobom. Vama se taj drug ili drugarica jako sviđaju, ali vaši roditelji misle da ta osoba nije dobra za vas. Onda ne znate šta ćete – znate da bi trebalo slušati roditelje, ali, takođe, želite da se družite s osobom koja vam se dopada.
Tu nimalo ne bi pomoglo da vičete na roditelje i svađate se s njima. Tako biste samo učvrstili roditelje u uverenju da taj vaš prijatelj ili prijateljica loše utiču na vas – eto, zbog te osobe vi vičete na svoje roditelje i svađate se s njima. Zato, udahnite duboko, smirite se i pokušajte s razumnim razgovorom s roditeljima.
Ne zaboravite: roditelji žele da vas zaštite. Oni iskreno veruju da je to što vam brane druženje s tom osobom za vaše dobro. Ne žele da vas povrede niti da vi budete nesrećni, žele da budu sigurni da ste bezbedni i da se družite s dobrim osobama. Zato, pitajte ih da vam kažu šta im smeta kod tog vašeg prijatelja ili prijateljice, zbog čega misle da je ta osoba loša i da vi treba da je izbegavate. I obavezno vrlo pažljivo saslušajte ono što vam kažu. Nemojte samo čekati svoj red da govorite i da pobijete njihove argumente; pažljivo razmislite o onome što su vam rekli. Vaši roditelji imaju više iskustva od vas, i moguće je da su primetili nešto što vi niste. Moguće je, ako vam se taj drug ili drugarica jako dopadaju, da su vas vaše sopstvene emocije zaslepile, i da u toj osobi ne vidite neke ozbiljne falinke, da ne vidite da će druženje s njom dovesti do toga da budete povređeni.
Pored toga, pitajte roditelje na koji to loš način ta osoba utiče na vas. Da li vas je nagovorila da propušite, da se opijate, da koristite neku drogu? Da li se pod njenim uticajem bavite kriminalnim aktivnostima? Jeste li zbog te osobe zanemarili školske obaveze, ocene su vam odjednom postale loše? Da li ste postali agresivniji, nasilni, ili ste počeli drsko svima da odgovarate? Ako se desilo bilo šta od navedenog, normalno je da su vaši roditelji zabrinuti i da ne žele da se družite s tom osobom, i bilo bi pametno poslušati ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar