U trendu

Roditelji vam brane druženje s nekim (2)

Mnogima se desilo da im roditelji zabrane druženje s nekim drugom ili drugaricom. Ako se to desi, dobro je ne svađati se, već pitati roditelje za detaljno objašnjenje zašto vam brane druženje – najčešće je to zato što smatraju da je ta osoba loša, i ne sviđa im se kako utiče na vas; recimo, nagovorila vas je da se opijate, postali ste drski, popustili u školi i slično.
Nije ništa od toga? Moglo bi da se radi o tome da vaši roditelji ne znaju dovoljno o tom vašem prijatelju ili prijateljici, da su iz ko zna kojih izvora i nagađanja stekli pogrešnu predstavu o toj osobi. U tom slučaju, prvo pitajte roditelje za dozvolu, a zatim pozovite tu osobu kod vas, da je vaši roditelji bolje upoznaju. Jednom kad vide da se radi o sasvim normalnom momku ili devojci, ne o nekom zlikovcu koji bi da uništi njihovo dete, kad vide da ta osoba nije prljava, nevaspitana, kriminalac ni nasilnik, opustiće se i neće vam više braniti druženje.
Kad roditelji završe sa svojom pričom i svojim argumentima, ako vas nisu uverili da su u pravu, iznesite vi sopstvene argumente (o sopstvenim argumentima bi bilo dobro razmisliti još pre razgovora). Bez vikanja, plakanja i sličnog, objasnite roditeljima zbog čega se družite s tom osobom, šta vam ona znači, kako se osećate u njenom društvu, šta vam se toliko dopada kod nje. Potrudite se da to bude elokventnije od: "On/ona je kul." Ako im pružite dobre razloge, i uverite ih da vas ta osoba ne nagovara ni na šta loše, vrlo je verovatno da će vaši roditelji popustiti. Kao što smo rekli, oni vam ne brane druženje s tom osobom kako bi vam napakostili i povredili vas, već zato što vam žele dobro i brinu za vas. Ako im dokažete da vam s tom osobom jeste dobro i da ne srljate s njom ni u kakve nevolje, neće imati razloga da vam brane druženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.