Samo ste vi bez „kinte“ (1)

Nije sve u novcu, kažu ljudi. Sviđa vam se to – samo ispada da takve stvari pričaju oni koji novca imaju i više nego dovoljno. A vi? Ne mislite da je novac najvažnija stvar na svetu, ali… Baš biste i mogli da ga imate malo više. Ovako kako je, ispada da u vašem društvu uvek vi imate najmanje novca. Ne želite da tražite od prijatelja, a sramota vas je što samo vi nemate novca, pa smišljate svakakve izgovore.

Kad dobijete svoj skromni džeparac, izaći ćete s društvom u njihovo omiljeni fensi mesto – i to je to za taj mesec, pošto ćete ceo džeparac potrošiti za jedno veče (i opet ćete morati da se izgovarate pred društvom da niste stvarno žedni, iako vam se čini da biste mogli da popijete nekoliko litara soka). Ostatak meseca smišljaćete izgovore da ne izađete s društvom kako ne bi primetili da nemate čime da finansirate izlazak. O tome koliko ste rođendana propustili jer niste imali od čega da kupite slavljeniku poklon nećemo, kao ni o tome da za izlaske imate ukupno jednu odevnu kombinaciju, a i ona počinje da izgleda ofucano. Ponižavajuće, i čini da se osećate kao luzer. Međutim, šta možete kad vaši roditelji jednostavno nemaju od čega da vam daju više novca?

Nije baš da ne možete ništa. Ono čega nema u novčaniku vaših roditelja možete da nadoknadite sopstvenom snalažljivošću. Pokloni za rođendane? Nije neophodno da kupite nešto – poklon možete i da napravite. Ako imate umetničkih sklonosti, od raznih perlica, kožnih traka, kamenčića koje ćete ofarbati i prelakirati možete da napravite neki simpatičan (i unikatan!) komad nakita; možete pokloniti neku knjigu koju već imate, a koja je očuvana; možete da snimite CD kompilaciju „kul“ pesama (ako nemate čime da je snimite, to može da se uradi i kod druga ili drugarice).

Nedostaju vam „kul“ krpice? Sutra pročitajte kako da to rešite uz malo ili nimalo novca!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.