U trendu

Šareno, šarenije: kaktusi

Zanima vas da imate neku zabavnu biljčicu; neku koju ne morate svakog časa da zalivate. Probali ste već sa nekom simpatičnom biljkom, ali se osušila jer ste zaboravili da je zalivate – uz sve obaveze i provod, i društvo, i dečka ili devojku, ko će još i na biljku da misli? Što ne može da viče ako je žedna? Bilo bi lepo kad ne biste morali čak ni o nabavci saksije da razmišljate (kupite biljku u saksijici, pa biljka poraste, pa treba da nađete veću saksiju u koju ćete da je presadite…). Ipak bi bilo lepo da imate neku biljčicu da se njome povremeno zanimate. Eto, preveliki su vam zahtevi o niskim prohtevima biljke. Možda ipak postoji nešto tako čudesno?
Postoji: kaktus! Njega ne samo da ne morate često da zalivate nego je to čak i štetno. Za kaktus je glavno da je na mestu s puno sunca. Pored toga, za kaktus vam nije zaista neophodna saksija. Kako to? Kaktusu treba sasvim malo zemlje da bi se ukorenio, tako da možete da ga gajite čak i u čaši ispunjenoj šljunkom sa malo zemlje. Kaktus poraste i treba mu više prostora? Zamolite majku da vam da veću čašu za vaše "bodljikavo mezimče".
Ako imate umetničko-aranžerskih sklonosti, možete i njih uposliti oko svog kaktusa. Kako? Nije da čaša mora da bude napunjena šljunkom i sa malo zemlje. Možete je, recimo, napuniti raznobojnim slojevima šljunka, peska (i jedno i drugo možete da obojite i sami), staklenim klikerima različitih boja, pa na vrh staviti malo zemlje da vaš kaktus ima gde da se ukoreni. Tako ćete dobiti zaista atraktivan ukras za sobu.
Plus, kompletan ovaj "aranžman čaše" možete obaviti za jedno popodne kada se dosađujete (a i ne izlazi vam se baš uvek po ovoj vrućinčini) i potom povremeno zalivati kaktus – i dalje imate sve ostalo vreme za letnje ludiranje i nikakve velike obaveze oko kaktusa. Šta ako vam dosadi "aranžman u čaši"? Za još jedno popodne napravite drugi (budite nežni prema kaktusu dok ga presađujete i neće se mnogo buniti) i eto potpuno drugačijeg ukrasa za sobu, s istim kaktusom. Zanimljiv hobi za letnje dane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.