Savladati probleme u ljubavnoj vezi (2)

Juče smo pisali o tome kako, generalno uzev, savladati probleme do kojih u svakoj vezi dođe. Nekada se, međutim, desi da se od vas traži nešto što je vama neprihvatljivo, ili nešto što nikome ne bi trebalo da bude prihvatljivo. Šta tad?
Za apsolutno svaku osobu postoji nešto što nije voljna da prihvati. Neko ne dopušta da mu/joj se obraćaju na određeni način. Neko nikada, ni pod kakvim okolnostima, ne bi prihvatio da oprosti prevaru. Ako znate šta je za voljenu osobu neprihvatljivo, znate i šta ne bi trebalo da uradite. A ako ste svesni šta je neprihvatljivo za vas, neće biti mnogo dileme da li treba da ostanete u vezi i izborite se s problemom ili vezu treba da okončate. Nemojte se stideti da odbijete ono što vam je apsolutno neprihvatljivo, niti činite voljenoj osobi ono što je njoj apsolutno neprihvatljivo – u prvom slučaju ispadate beskičmenjak, a u drugom tiranin i nasilnik. Nekada se, doduše, može desiti da shvatite da ono što vam je bilo neprihvatljivo zapravo i nije ništa negativno ni strašno – ali do toga morate doći sami, nipošto biti prisiljeni. Isto tako, možete pokušati da nagovorite voljenu osobu na nešto što vam je bitno, ali ne smete biti nasilni, pritiskati je niti ucenjivati.
Kao što smo već ranije pisali, neke stvari ne treba ni zbog čega prihvatati i tada je sasvim u redu da vezu trenutno okončate i krenete dalje. To što nipošto ne treba prihvatati je sledeće: voljena osoba je alkoholičar i/ili narkoman i pokušava da navede i vas da joj u tome pravite društvo; dečko ili devojka vas emotivno, verbalno ili fizički zlostavljaju, ili zlostavljaju nekog drugog (pre ili kasnije sigurno će to raditi i vama, „ubio je pet prethodnih devojaka, ali mene neće jer me voli“ logika ne funkcioniše, ma koliko bili zaljubljeni ili verovali da ste zaljubljeni); pritiskaju vas na seksualne odnose na koje niste spremni ili u seksu traže nešto što vi ne želite da radite; shvatate da se bojite dečka ili devojke – voljene osobe se nikad ne treba bojati ili tu nešto žestoko nije u redu; osećate se ugušeno i kao da ćete izgubiti sami sebe, kao da prestajete da postojite kao ličnost za sebe; vaša porodica i prijatelji su protiv te veze i vi se, krišom i od samih sebe, slažete s tim protivljenjem, jer osećate da su u pravu.
U svakoj vezi će pre ili kasnije biti problema i biće nekih težih i manje lepih perioda. Najčešće, ako ste oboje voljni da radite na tim problemima i da nađete rešenje koje će vas oboje zadovoljiti, teškoće se mogu prebroditi. Međutim, ako ste u vezi koja vas na ma koji način povređuje, nije nikakva sramota da je okončate. Ako verujete svojim instinktima i umete da prepoznate šta vam zaista preporučuju umesto da se zavaravate („ma voli on mene, sama sam zaslužila da mi već drugi put slomi ruku“), uglavnom ćete doneti ispravnu odluku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.