U trendu

Slagali ste za godine

Devojke i momci često žele da deluju starije i zrelije. Žele da ih svi shvataju ozbiljnije – roditelji, nastavnici, drugi momci i devojke… Onda se desi: izađete negde i upoznate momka ili devojku koji vam se baš dopadnu. Samo, uplašite se da će oni pomisliti da ste klinka ili klinac, da ste derle s kojim nemaju šta da traže, pa ih slažete da ste stariji nego što jeste. Tada nastane frka: a šta ako saznaju koliko stvarno imate godina? Da li će onda želeti da ostanu s vama? Treba li da nastavite da ih lažete, ili da se ipak usudite da im kažete istinu?
Da je laganje loše to sigurno i sami znate. U nekim situacijama je još i gore nego u nekim drugim. Ljubavne veze se, u principu, zasnivaju na međusobnom poverenju, pa tu laži apsolutno nisu dozvoljene. Ponešto smete da prećutite, ali laganje je definitivno loša ideja. Niko ne voli da ga lažu i vaš momak ili devojka bi se s pravom naljutili na vas kad bi saznali da ste im rekli neistinu. Naravno da bi izgubili poverenje u vas. To poverenje bi vam posle toga bilo jako teško da vratite – pod pretpostavkom da vas vaš dečko ili devojka, razočarani vašom neiskrenošću, ne ostave, i to ne zbog godina već zbog laganja.
Pored toga, laganjem možete i sebe i svog dečka ili devojku uvaliti u nevolje. Recimo, stariji dečko ili devojka mogli bi da od vas žele nešto za šta niste još uvek spremni. A ako su vaš dečko ili devojka punoletni, dok vi to niste, i vi imate seksualni odnos, oni bi time i ne znajući počinili krivično delo silovanja (nema veze što ste vi pristali na taj odnos, punoletna osoba ne sme da ima seks s maloletnom).
Još nešto: zamislite kako biste se vi osećali da vas neko slaže za godine? Recimo, mislite da ste sa zrelim sedamnaestogodišnjakom koji zna šta hoće i koji u nekim stvarima ima iskustva, a onda saznate da ste sa četrnaestogodišnjakom koji samo izgleda starije i koji nikad nije ni poljubio devojku?
Slagali ste, obećavate da to više nećete da radite – šta sad da učinite? Priznajte istinu i objasnite zbog čega ste slagali. Bolje to, nego da vaš (potencijalni) momak ili devojka saznaju istinu od nekog drugog i ostave vas kao lažove. Hoće li se veza onda održati? To je nemoguće reći unapred. Recite toj osobi šta osećate prema njoj i izvinite se zbog laganja. Ako razlike u vašim željama i sklonostima, uprkos razlici u godinama, nisu nepremostive, sasvim je moguće da ćete ostati zajedno. Ukoliko su razlike ipak prevelike, bolje je da se rastanete pre nego što neko bude ozbiljno povređen.
Ko zna? Možda se desi da, nakon iskrenog priznanja, saznate da niste samo vi slagali za godine – i da ste ipak vršnjaci. Ne bojite se samo vi da ćete ispasti nezreli i derište.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.