Snaći se prilikom iznenadnog ciklusa

Skoro da i nema tinejdžerke kojoj se nije desilo bar jednom da menstruaciju dobije baš onda kad ne treba; recimo, kad je u školi, a nema u torbi ili rancu ni tampon ni uložak. Moguće je snaći se i tada, mada su ti metodi tek privremeni, pa je dozvola od nastavnika da odete kući, uzmete šta vam je potrebno i presvučete se ipak poželjna.
Odmah da upozorimo da će ovaj tekst verovatno smetati gadljivim momcima. Momci, upozoreni ste! Sad se vraćamo na temu. Dakle, dobile ste menstruaciju, a u školi ste ili kafiću ili nekom sličnom mestu, niste očekivale da ćete dobiti pa nemate u rancu ni rezervni uložak ni tampon, nemaju ni vaše drugarice, a, naravno, ideja o velikim flekama po odeći vam se nimalo ne dopada (po Marfijevom zakonu, obično baš tad ispadne da ste u belim pantalonama ili suknji, ili već u nečemu svetle boje na čemu će se te krajnje neprivlačne fleke videti "i iz aviona"). Šta tad?
Rešenje je u maramicama ili toalet-papiru, ako znate kako tačno da ih upotrebite. Šta pod tim mislimo? To da, ako ih samo stavite između intimnog dela i gaćica, vrlo lako mogu da iskliznu, pomere se, ili čak i ispadnu, i da vam ne budu ni od kakve koristi. A ako ih urolate i koristite kao tampon, to jest umetnete ih u vaginu, tek tu mogu da nastanu problemi (nemojte nikada da umećete maramicu ili toalet papir u vaginu!) – ne odmah, nego kasnije, kad stignete kući i pokušate da ih izvadite – vrlo je verovatno da će neki delić ostati unutra, a to lako može da dovede do infekcije.
Šta učiniti, onda? Prstima (nakon što ste temeljno oprale ruke!) pažljivo razmaknite velike usmine i između njih umetnite maramicu ili parče toalet-papira. To bi trebalo da drži dovoljno dobro, i da upije ono što treba da upije. Sad, pošto ni toalet-papir ni maramice nemaju toliku upijajuću sposobnost kao tampon ili uložak, oni su samo privremeno sredstvo. Dovoljno su efikasni da ne dobijete fleke osim ako vam baš jako ne ide, ali bi ipak trebalo požuriti kući i staviti tampon ili uložak, u zavisnosti od toga šta obično koristite. Ne zaboravite da maramicu ili toalet-papir bacite pre nego što stavite nešto drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.