U trendu

Snaći se sa strogim roditeljima (1)

Neko ima popustljivije roditelje, a neko baš stroge. Može biti prilično teško izaći na kraj sa strogim roditeljima – njihove mnogobrojne zabrane će vas sigurno nervirati – ali, pošto živite u istoj kući s njima, bolje je da naučite kako se takve situacije rešavaju nego da se stalno svađate.
Zašto roditelji uopšte postavljaju toliko mnogo pravila? Mnogo je mogućih razloga. Nekada se boje za vašu bezbednost; nekada ne misle da ćete sami sebi postaviti adekvatna ograničenja; nekada zato da bi obezbedili da oni kontrolišu situaciju, ili da biste uradili nešto što oni žele da uradite, a nekad i samo zato što mogu da diktiraju pravila. Koji god da su im razlozi, pošto ste njihova deca i oni se brinu o vama i izdržavaju vas, treba da ih slušate, a ako vam neko njihovo pravilo baš smeta i smatrate ga lošim, možete pokušati da o tome razgovarate s njima.
Ključna reč: razgovor. Žalbe, kuknjava ili vikanje na roditelje nimalo ne pomažu; roditelji takvo ponašanje najčešće ili ignorišu ili vas zbog njega kazne. Ako samo vičete da to-i-to pravilo nije fer i da vam upropaštava život, delujete kao neozbiljno derište, što znači kao neko kome roditelji moraju, za njegovo dobro, da određuju šta će i kako da radi, jer je još uvek suviše mali/mala da bi to umeo/umela sam/sama.
Dakle, kad vam neka pravila vaših strogih roditelja zasmetaju, evo šta je najkorisnije uraditi. Zamolite ih za ozbiljan razgovor (onda kada imaju vremena za takav razgovor i kad vidite da su u koliko-toliko dobrom raspoloženju) i počnite priču o pravilima koja važe u vašoj kući. Kratko pređite preko svih pravila koja se odnose na vas i pomenite pravila za koja mislite da su u redu, koja razumete i poštujete (tako pokazujete da se ne bunite protiv pravila kao takvih, da shvatate njihov značaj i potrebu za njima, što je odlika zrele osobe). Onda pređite na pravilo koje vam smeta, za koje mislite da nije fer, i objasnite zbog čega tako mislite. Pitajte roditelje zbog čega veruju da je to pravilo neophodno i predložite kompromis (tako vaši roditelji osećaju da je to pravilo i dalje na snazi, ne tražite ukidanje, samo treba da vam malo izađu u susret).
Sutra pročitajte šta dalje tokom razgovora i šta ako ne ide pa ne ide.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.