Snađi se!

Čest je pokušaj da se mladi, naročito devojke, nauče tome da treba da budu skromni, pasivni, da „budu dobri“ i da slušaju starije. Naravno da se ne treba ponašati nevaspitano, da ne treba vređati ni povređivati druge, niti se laktati i truditi se da dobijete ono što želite po baš svaku cenu, ali ni mala doza drskosti nije na odmet. Ume da bude prilično korisno biti prodoran i snalažljiv – zapravo, to je nekad jedini način da dobijete ono što želite. Evo nekih situacija i ideja kako biste u njima mogli da postupite.

U butiku ste videli baš „strava“ majicu i mnogo vam se dopala. Ipak, preskupa je – što je mnogo, mnogo je. To ne mora da bude situacija kad nemate dovoljno novca već, jednostavno, kada odbijate da date toliku sumu novca za nešto što je ipak samo majica (odevni predmet, a ne nešto što će vam skuvati kafu, pospremiti sobu i pričuvati mlađeg brata).

U takvoj situaciji, možete da malčice slagite i kažete prodavačici da ste istu takvu majicu videli u drugoj radnji, samo dvostruko jeftiniju; ili, da pitate da li ćete dobiti popust ako uz majicu kupite i kaiš. Nemojte izgledati uplašeno već odlučno! Ukoliko prodavačica ne snizi cenu majice, nemojte je kupiti, već ostanite dosledni sebi – tako ćete joj dati do znanja da znate šta želite.

Sedite u kafiću sa društvom – satima. Konobar vam kaže da ne možete da sedite u kafiću a da ništa ne naručujete. Međutim, iako ništa ne pijete, želite da ostanete – za stolom u blizini su zgodne devojke (ili super tipovi) i nekako vam se ne ide. Zgodna „fora“: u svakom kafiću moraju da vam daju čašu obične vode, pa zato nije loše da, kad naručujete, uzmete, recimo, sok i vodu. Tako možete naizmenično da pijete sok i vodu i da duže ostanete u kafiću – i merkate one koji vam se sviđaju. Pažljivo: nemojte naiskap popiti ono što ste naručili! Dokle god ima soka u čaši, niko ne može da vas istera iz lokala.

Otišli ste u bioskop i dobili apsolutno grozno mesto – ništa ne vidite. Rešenje za ovakvu situaciju je da, čim se ugasi svetlo, nađete drugo mesto. Ako ste suviše sa strane, primaknite se bliže sredini; ako ste pred samim platnom, pomerite se u pozadinu (ako vam neko prigovori, recite da ste dalekovidi i da ste zaboravili naočare). Nema razloga da se osećate neprijatno ako se pojavi neko sa kartom baš za to mesto – samo se izvinite i pomerite negde drugde. Nikada nemojte pokušavati da ostanete na mestu za koje je neko drugi platio kartu – to već nije u redu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.