Solarijum (2)

Da bi neželjeni efekati zračenja u solarijumu bili što manji, Svetska zdravstvena organizacija dala je sledeće preporuke:

  1. Osobe sa jako osetljivom kožom (koja uvek izgori, a nikad ne pocrni) ne bi trebalo da koriste solarijume, već samo mleko za samopotamnjivanje.
  2. Osobe koje takođe ne bi trebalo da koriste solarijume jesu i one koje imaju veliki broj mladeža, koje su sklone pojavi pega i koje su imale jake opekotine od sunca, pogotovo u detinjstvu.
  3. Osobe koje uzimaju lekove ne bi tebalo da koriste solarijume bez konsultacije lekara.
  4. Solarijume ne bi trebalo da koriste ni oni koji su imali veće oštećenje kože izazvano sunčevim zracima.
  5. Deca nikako ne bi tebalo da idu u solarijum.
  6. U solarijum ne treba da se ulazi ukoliko je tog dana upotrebljen parfem ili neki sprej.
  7. Budući da osetljivost na zračenje kod ljudi varira, prvu seriju sunčanja u solarijumu trebalo bi upola smanjiti, da bi se utvrdilo šta koži odgovara. Ako se u početku pojavi bilo kakva neženjena reakcija, dalja upotreba solarijuma nipošto se ne preporučuje.
  8. U solarijum ne bi trebalo ići češće od dva puta nedeljno, odnosno 30 puta godišnje. Preporučuju se i prekidi prilikom redovnog odlaska u solarijum.
  9. Proizvođači solarnih lampi trebalo bi da prilože raspored izlaganja zracima i da preporuče maksimalni period sunčanja zasnovan na karakteristikama solarne lampe.
  10. Proizvođači bi trebalo da obezbede i odgovarajuće zaštitne naočari koje se koriste prilikom boravka u solarijumu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.