najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srodna duša, samo za vas

Kada čitate neke knjige, gledate serije ili filmove, kada pričate s nekim ko o ljubavnim vezama ne zna baš mnogo, nije retkost da čujete za ideju da negde postoji vaša srodna duša, samo jedna osoba specijalno za vas, i jednom kada se sretnete, sve će biti predivno i živećete sretno do kraja života. U stvarnosti, to nije tačno.
Ne kažemo da ne treba čitati knjige s takvom pričom, niti da su takve serije i filmovi obavezno loši. Naprotiv, sve to može da bude jako slatko i romantično, može se uživati u tome, problem je jedino ako postanete ubeđeni da je i stvaran život takav. Nije. Teži je i komplikovaniji od toga – i, potencijalno, mnogo lepši.
Kao jedno, ne postoji osoba s kojom ćete se savršeno uklopiti i sve će ama baš uvek funkcionisati kako treba. Nije da ćete se sa svakim malo-malo pa svađati, ali ljubavni odnos zahteva da se na njemu radi ako hoćete da se održi. I to da se radi dosta, i da rade oboje – ne može jedna osoba sve sama. Treba osobu koja vam se dopadne upoznati, saznati šta voli, šta ne voli, šta joj prija, šta joj smeta; ništa od toga, ma koliko voleli jedno drugo, nećete “instinktivno” znati, niti će ijedno od vas dvoje umeti da čita misli. Biće situacija kada ćete se fenomenalno složiti i kada će se i bez prethodnog planiranja i dogovaranja mnogo toga poklopiti, ali će biti i neslaganja, a planiranja i dogovori će bar povremeno biti neophodni – i to što će biti neophodni ne znači da neko nekoga tu ne voli niti da je veza loša. Takođe, moraćete i da se prilagođavate jedno drugom, malo vi, malo voljena osoba, i da učite kako da volite i kako da funkcionišete kao par. To nije nešto što dolazi samo po sebi, to se uči – što je, u suštini, dobro, jer niste u situaciji da vam je nešto ili došlo samo po sebi ili nije, već ono što ne znate i ne umete možete da naučite.
Srodna duša? Jedna jedina, samo za vas? Može se desiti da upoznate osobu s kojom vam fenomenalno ide. Možda s njom i ostanete do kraja života, dešava se i to. A ako ne ostanete zajedno do kraja života, to ne znači da više nikada nećete sresti još nekoga s kime vam tako dobro ide. Nema garancija da hoćete, ali broj takvih “srodnih duša” na koje možete naići u toku života nije ograničen, a svakako se ne svodi samo na jednu osobu. Niste naišli na nekoga s kime se od starta fenomenalno slažete? Možete osobu koja vam se po mnogo čemu dopada naučiti kako da vam bude “srodna duša” – šta je ono što vam je potrebno, baš kao što i ona to može da nauči vas.
Slatke i romantične predstave o ljubavi su, pa, slatke i romantične. Stvaran život je znatno kompleksniji, znatno zanimljiviji, i pruža vam mnogo više mogućnosti od bilo koje izmišljene priče.

1 komentar
  1. Marina Jakovljević

    Ja sam srela sebi srodnu dušu pre 20 godina, na fakultetu. Odmah smo osetili hemiju i privlačnost između nas. Sticajem okolnosti ja sam se udala za drugoga i on je oženjen, ali između nas nikada nije prestao kontakt i veza. Pošto oboje imamo decu, čuvamo naše brakove, ali uvek kada mi je teško, kada sam u problemima, srećna itd. prvo se obratim njemu i na njega sam oduvek mogla da se oslonim i imam pomoć i podršku. Isto to važi i za njega. Ne morate uvek, po svaku cenu biti sa tom osobom u braku, kao u našem slučaju, ali ako je suđeno, srešćete se i osetićete tu ljubav i privlačnost, ali njen opstanak vremenom zavisi najviše od vaših želja, postepenog upoznavanja, prilagođavanja i želje i ljubavi da ostanete na neki način blizu te “vaše” osobe.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike