Šta čitati? „Kif kif, ili sutra sve iz početka“

Imate slobodnog vremena, htele biste da pročitate neku knjigu, a ne znate za koju da se opredelite? U svakom slučaju želite da ne bude nešto dosadno niti zamorno; nešto s likovima koji vam nešto znače i koji deluju stvarno – a opet, bilo bi interesantno i da likovi budu drugačiji od onih koje poznajete. Ako vam je to želja, imamo predlog za vas: „Kif kif, ili sutra sve iz početka“ Faize Gen.

Za početak, nešto o samoj spisateljici – Faiza Gen je veoma mlada, ima samo 19 godina. Uprkos tome, ona je veoma ozbiljna u želji da se bavi različitim umetnostima. „Kif kif, ili sutra sve iz početka“ je njen prvi roman, a snimila je i srednjemetražni film „Puke reči“.

„Kif kif“ je roman o petnaestogodišnjoj Doriji, vašoj vršnjakinji. Dorija živi sa svojom majkom u Livri-Garganu, u Francuskoj; tu su se doselile iz Maroka. Nekada je s njima živeo i Dorijin otac, ali je on bio razočaran što Dorijina majka nije rodila još dece, a naročito zato što nije dobio sina, pa je ostavio porodicu i vratio se u Maroko, kako bi našao novu ženu i s njom (valjda) dobio toliko željeno muško dete. Dok je živeo s njima, on je zarađivao i nije dozvoljavao Dorijinoj majci da radi. Kada je otišao, Dorijina majka je morala da pod hitno nađe posao – a francuski jezik govori loše, ne ume ni da piše ni da čita na francuskom i nema nikakvo radno iskustvo. Uspela je da nađe samo slabo plaćen posao sobarice; dobija i socijalnu pomoć i, povremeno, staru odeću na poklon.

Majka je veoma važan lik u Dorijinom životu, ali ne i jedini. Tu su i njen stariji prijatelj Hamudi, „žestoki momak“, zatim gospođa Birlo, njen psiholog (poslali su je psihologu jer je previše zatvorena i nedruželjubiva), kao i socijalne radnice koje povremeno obilaze njen dom, uvek paradirajući savršeno nalakiranim noktima (dok su nokti njene majke izjedeni sredstvom za čišćenje), Nabil, koji joj drži privatne časove i bez dozvole je poljubi, te bakalin Aziz, za koga bi Dorija želela da uda majku…

Dorija ni po čemu nije neki ideal. Škola joj ide izuzetno loše, nema „kul“ drugarice, nema ni dobru garderobu (jednom se u školi pojavila u svetloljubičastom duksu koji je njena majka našla za male pare, a ona ga obukla da obraduje majku, samo da bi je devojke iz škole ismejale jer je to zapravo gornji deo pidžame). Dorija nije nikakav „pobednik“, čak se i ne trudi da razmišlja o budućnosti jer joj se stalno sve isto (i to loše) ponavlja (otud i naslov knjige), a opet…

A opet, Dorija na neki način istrajava i s vremenom uviđa da se stvari, postepeno, ipak poboljšavaju – i u njenom životu i u životima njoj dragih osoba, čak i u životima onih koji joj nisu toliko dragi. Ako ste se nekad osećali deprimirano i činilo vam se da stvari konstantno idu nizbrdo, pročitajte ovu knjigu. Kroz priču o svojoj duhovitoj vršnjakinji koja je u prilično lošem položaju videćete kako se stvari, ipak, poboljšavaju. Čak i ako se ne nadate poboljšanju, poboljšanje vas ipak nađe.

Iako priča na momente deluje prilično pesimistično, „Kif kif, ili sutra sve iz početka“ je zapravo veoma optimistična knjiga i zbog toga je preporučujemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.