U trendu

Šta je dozvoljeno tinejdžerima

Čini vam se da vam je sa 15 godina sve zabranjeno, a to doživljavate kao veliku nepravdu. Ipak, sve te zabrane postoje i u drugim zemljama, a ponegde su i strože nego kod nas.
Vozačka dozvola
Da biste dobili dozvolu, morate imati 18 godina. U principu, na obuku se može ići i ranije (sa sedamnaest i po), ali dozvolu nećete dobiti pre punoletstva. U Francuskoj je vožnja dozvoljena sa 16 godina, ali uz pratnju starije osobe. Vozačka dozvola dobija se sa 18 godina, nakon polaganja ispita koji kao i kod nas podrazumeva određeni broj časova. Za eventualni veći prekršaj – oduzima se dozvola. U SAD se dozvola za vožnju dobija sa šesnaest i po godina, ali granica varira od zemlje do zemlje. Kazne za prekoračenje brzine vrlo su stroge – pored toga što ćete platiti novčanu kaznu, možete završiti i u zatvoru. U Latinskoj Americi godište nije bitno za učesnike u saobraćaju. U principu, legalno je voziti sa 18 godina, mada tamo vozači imaju i 12-13 godina. Ako imate dovoljno novca za kupovinu automobila, sigurno je da ćete izbeći sve probleme sa policijom.
Alkohol
U našoj zemlji zabranjeno je prodavati alkohol osobama mlađim od 18 godina. Međutim, ni trgovci ni konobari po kafićima ne traže lične karte kao dokaz o punoletstvu. U SAD, Irskoj i Kanadi punoletne osobe (od 18. do 21. godine) mogu kupovati alkoholna pića samo uz odgovarajući dokument. U SAD su zakonske regulative različite od zemlje do zemlje, a u Irskoj je problem rešen tako što su otvoreni posebni klubovi za mlade; na tim mestima nema alkoholnih pića. U Francuskoj je takođe zabranjeno kupovati i konsumirati alkohol ako ste mlađi od 18 godina, ali se bez problema može naručiti koktel ili pivo. Niko nije obavezan da pokaže ličnu kartu kada kupuje alkohol u prodavnici. U Iranu je alkohol zabranjen zbog religije; opijanje je kažnjivo zatvorom.
Seks
Seksualne slobode nisu univerzalne i ne regulišu ih samo zakonski propisi nego i običaji, obrazovanje, crkveni zahtevi… Prema statistikama, u Francuskoj se u polne odnose stupa sa 17 godina, mada se ni mlađima ne zabranjuje seks. Glavnu ulogu ima obrazovanje, a ne zakon. Maloletnica može dobiti pilulu bez znanja roditelja, a zakon joj dopušta i abortus. U Irskoj se pitanje seksualnih sloboda vezuje za crkvene kanone. Seksualni odnosi zabranjeni su mlađima od 16 godina, a kontraceptivna sredstva dozvoljena su osobama od 16. do 18. godine, ali uz saglasnost roditelja. Abortus je tabu tema. Svake godine hiljade žena odlaze u London radi pobačaja. U arapskim zemljama, Kuran je jasan – niko se ne sme ni dotaći na javnom mestu. Muškarac ne sme ni da razgovara sa ženom na ulici ukoliko ne želi da ga ispituje policija. Kontracepcija je dozvoljena samo ženama iz viših krugova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar