Šta kad tračare o tebi?

Nekom ste se zamerili – ili možda i niste, nego samo imate posla sa zlobnicima. Možda ste sami krivi za to, jer ste prvi počeli da zlobno širite tračeve o nekom, a možda ni za šta niste krivi, nego samo besno (bespomoćno?) slušate priče o sebi za koje znate da nisu istinite. Pričaju ih vaši školski „drugovi“, čak se i ne trude da provere da li ih možete čuti, a pričaju ih i ljudi koji vas uopšte ne znaju, osim možda iz viđenja po hodnicima. Bez obzira na to da li ste sami krivi za to ili ne, boli vas da slušate neistine o sebi – i ne znate šta da radite.

Ma koliko besni bili, ma koliko želeli da (figurativno rečeno) zgrabite za gušu onog ko je počeo da širi gluposti o vama, kao i one koji ih i dalje šire, ma koliko želeli da ih sve (ponovo figurativno rečeno) iseckate na komadiće, za početak je najbolja taktika da jednostavno ignorišete te gluposti. Na kraju krajeva, svako čudo za tri dana – stići će već nova „zanimacija“ – novi trač, najverovatnije. Ako dižete frku oko cele stvari, rizikujete da je produžite. Ne obraćajte pažnju; ne dopustite da vide da ste povređeni. Ispravite se, dignite glavu, prođite pored onih koji vas ogovaraju kao da ih ne primećujete. Uskoro će im dosaditi da šire bajate priče, pa će prestati.

U redu, probali ste da ignorišete celu stvar, ali nije prestalo nakon tri dana – ni nakon 33, kad je o tome reč. Divite se svom strpljenju, ali ne i neuspehu taktike ignorisanja. Postavljate pitanje: dobro, pametnjakovići, šta sad, pošto vaša „briljantna“ taktika nije uspela? Ne preostaje vam ništa drugo nego agresivniji pristup (ne, ne mislimo da nekom razbijete nos; to vam neće nimalo pomoći, samo će vas uvaliti u nevolje).

Saznajte ko je počeo trač; ako možete, priđite mu/joj (slobodno pred svima) i otvoreno pitajte zašto priča laži o vama. Jeste li tu osobu nečim povredili? Ako jeste, izvinite se i zamolite je da više ne priča laži o vama – to neće nikom pomoći. Ukoliko niste, zahtevajte da prestane da priča laži o vama. Ako se pravi da ne zna o čemu pričate, budite uporni – imate na to puno pravo. Nakon što završite s tim, ponovite postupak sa svakom osobom koju čujete da priča neistine o vama. Nemate razloga da se stidite, jer ne tražite ništa loše. Ne odustajte.

Ono što nipošto ne bi trebalo da učinite jeste to da „udarite kontru“, to jest da pokrenete trač o osobi koja je počela sa tračem o vama. Tako ćete se samo vrteti u krug, povređujući i tu osobu i sebe, i svi ćete se znatno lošije osećati. Osveta nikad nije rešenje – time se samo traće vreme i energija koje možete znatno kreativnije upotrebiti. Završite sa celom tom (ružnom) pričom i produžite dalje – ka nečemu mnogo lepšem, nadamo se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.