Šta s ucenom? (1)

Zabava nekad može da se otrgne kontroli, naročito ako je začinite alkoholom. Može se desiti da napravite neku glupost i u nekoj drugoj situaciji; veoma veliku glupost – sledećeg dana kad je se setite, užasno vas je blam zbog toga i grozno se osećate. Ipak, bilo pa prošlo, pametniji ste za jedno iskustvo, obećavate sebi da ništa slično nećete uraditi – nikad.

Pokušavate da neprijatnu epizodu ostavite iza sebe, srećni što vaši roditelji nisu saznali za to – bojite se i da pomislite šta bi se desilo da jesu saznali. Možda se uradili i nešto zbog čega se kajete i za šta jako želite da to ne saznaju vaš dečko ili vaša devojka ili prijatelji. Onda saznate nešto što vas užasne: neko zna vašu tajnu. Neko vas je video. Pristaje da ćuti o tome – ali ćutanje ima svoju cenu. Jasno vam je na šta mislimo. Osoba koja je bila svedok vas ucenjuje i preti da će sve reći ako ne učinite ono što ona traži.

U ovakvoj situaciji moguće je učiniti tri stvari. Jedna je da sami priznate šta ste učinili i da se suočite s posledicama. Druga je da samo odbijete da budete ucenjeni i da se nadate da „nezgodni svedok i ucenjivač u pokušaju“ neće ništa stvarno reći, da je samo blefirao ili blefirala. Treća mogućnost je da dopustite da budete ucenjeni. Prilično često ljudi se opredele za treću mogućnost. Onda nastaje pakao.

Ucenjivači mogu da traže od vas različite stvari – novac, da radite njihove zadatke, da pozajme vaše stvari (ili da čak traže da im ih poklonite), različite usluge… Ništa od toga nije prijatno. Plus, sve vreme ste u strahu – jer ucenjivači ne prestaju. Nije im dovoljno da jednom nešto traže od vas, nastaviće da traže još i još. Zašto?

Zato što oni ne uživaju samo u stvarima i uslugama koje dobijaju od vas. Uživaju i u moći koju imaju nad vama, u tom osećaju da je dovoljno da vam priprete da će odati vašu tajnu pa da vi odmah počnete da ih moljakate da to ne učine i da pristanete na sve što traže od vas. Toliko uživaju da im ne pada na pamet da prestanu i puste vas na miru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.