U trendu

Šta sa dlačicama?

Sa pubertetom dođe i „divljanje“ hormona, a u paketu s tim ide i pojava dlačica tamo gde ih pre nije bilo: na nogama i rukama, pod pazuhom i na stidnim delovima, nekad i na stomaku. Dlačice na nogama su nekako najupadljivije i nerviraju više od ostalih, naročito u letnjim mesecima, kada se nosi kratka odeća. Sredstvo kome mlade devojke često pribegnu jeste to da „pozajme“ tatin brijač i obriju dlačice. Ovo baš i nije preporučljivo: za početak, nije higijenski koristiti tuđ brijač, a pored toga, samo posle prvog brijanja će vam koža nogu biti glatka i meka – posle svakog sledećeg brijanja, biće bockava, a dlačice će biti tamnije i jače. Brijač (svoj!) možete upotrebljavati, i to pažljivo, da se otarasite dlačica ispod pazuha, jer zbog velikog prisustva limfnih čvorova, tu nije preporučljivo upotrebiti, recimo, vosak; za noge, ruke, stomak i slično imate i druge mogućnosti.

Postoje kreme za depilaciju; one obično mogu da se nabave u parfimerijama. Lake su za upotrebu i bezbolne, a one kvalitetne i hrane kožu. Problem sa kremama je to što često imaju miris koji mnogima smeta. Ovako uklonjene dlačice počeće ponovo da rastu kroz oko sedam dana.

Videli ste na televiziji simpatične male spravice za uklanjanje dlačica koje će vam kožu ostaviti svilenkasto mekom? Dobre su kad ste na letovanju, a hitno vam zatreba depilacija (na moru hormoni često prorade jače nego obično, pa i dlačice brže izrastu). Za redovnu upotrebu nisu baš najzgodnije – uklanjanje dlačica ovim spravicama prilično traje, jer ih čupaju jednu po jednu, zujanje aparata vam može izazvati glavobolju, a dlačice kasnije izrastu gušće, tamnije i jače, pa cela stvar ume i da boli.

Možete se opredeliti i za depilaciju toplim ili hladnim voskom. Ukoliko umete to da radite, depilaciju voskom možete izvesti i same; ukoliko ne umete, to možete obaviti u kozmetičkom salonu. Topao vosak je praktičniji (ne obazirite se na priče da ćete se opeći – nećete, osim ako kozmetičarka baš previše zagreje vosak ili ako imate izuzetno osetljivu kožu; zgodno je i da znate da prva depilacija toplim voskom može da boli, ali se s vremenom naviknete na to, pa postane bezbolno) pošto se time, malo-pomalo, uništava koren dlačice, pa one rastu sve slabije, svetlije i ređe. Depilaciju toplim voskom treba obavljati jednom u mesec dana, u toku leta možda malo češće.

Zato: ne igrajte se tatinim brijačem! Postoje bolji i pouzdaniji metodi za lepu i glatku kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.