Šta sa kucom zimi?

Kad dođu zima i hladnoća, vlasnici nekih kućnih ljubimaca nisu uvek sigurni šta bi bilo najbolje za njihove mezimce, recimo, za pse. Psa iz opštepoznatih razloga morate dvaput dnevno izvesti – ali da li se i zadržati s njim napolju na hladnoći? Za velike pse lako je odgovoriti na to pitanje, pošto je vrlo očigledno s kojom radošću će oni izjuriti napolje, čak i ako je "debeli minus", ali šta s malim psima? Treba li ih posebno utopliti, s obzirom na to da su sitni i da telo, recimo, čivave, nikako ne može proizvesti istu količinu toplote kao telo labradora? Ukoliko imate ovakvih nedoumica, tu smo da vam pomognemo!
Veterinari smatraju da je sasvim u redu i sitnije vrste pasa pustiti da se istrče po ciči zimi. Hladnoća će podstaći i njihove žlezde, baš kao i žlezde njihovih većih srodnika (ili, što se toga tiče, naše) da proizvedu adrenalin, koji će sa svoje strane stimulisati ćelije da u krv oslobode svoje zalihe masti. Ta mast će potom biti iskorišćena za "rad" (to jest, trčanje i uživanciju po snegu) i grejanje. Na početku se preporučuje lagana šetnja za zagrevanje – tako će se mišići adaptirati na hladnoću, a to će sprečiti povrede. Psi obično imaju prirodan osećaj za zagrevanje, osim ako ste ih zaista predugo držali zatvorene, pa im je neophodno da se izjurcaju.
Stavljanje raznih kaputića psima nije preporučljivo, jer može izazvati opadanje (to jest, proređivanje) dlake. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste to da ne dopustite svojoj kuci da jede sneg, pošto to može dovesti do upale grla, a upala grla može se spustiti na pluća, kosti ili srčani mišić. Plus, pojedeni sneg može izazvati proliv i probleme s varenjem. Kad smo već kod jedenja hladnog – svom mezimcu nikako ne smete hranu i vodu ostaviti napolju, pošto u zaleđenom stanju predstavljaju još veću opasnost po kucino zdravlje nego sneg.
Kada se vratite iz šetnje, vašem ljubimcu bi trebalo oprati šape. Obavezno to prvo učinite hladnom, a tek onda, eventualno, i toplom vodom. Zašto tako? Zbog soli. Topla voda otvara pore i so kojom se zimi posipaju ulice, i kroz koju je vaša kuca veselo protrčala, onda može da dopre duboko u šape vašeg mezimca – ona ista so koja ne deluje baš tako lepo na đonove vaših cipela ili točkove automobila vašeg tate – zamislite samo kakvo dejstvo ima na šapice vašeg mezimčeta.
Dakle, ako je zima, nije lav – i vama i vašem mezimčetu prijaće da se dobro istrčite po hladnoći. Šta čekate?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.