U trendu

Šta se čita? Svetlost, nož i durbin (2)

Vilova majka pati od halucinacija, ili bar tako svima izgleda, a Vilov otac je nestao dok je on bio beba. Međutim, pojavljuju se dva čoveka koja traže Vilovog oca i Vil slučajno, u samoodbrani, ubija jednog od njih. Zbog toga je prinuđen da beži. Ubrzo shvata da će morati, ako ikad više želi normalan život, a možda čak i ozdravljenje svoje majke, da sazna šta se desilo sa njegovim ocem i da ga pronađe – ako može. Prateći sivu mačku, dospeva u drugi svet, gde sreće Lajru, koja traži tajnu „praha“. Lajrin aletiometar (neobična naprava koja izgleda kao kompas, a može da da tačan odgovor na bilo koje pitanje i koju je samo Lajra u stanju da tumači bez debelih knjižurina) saopštava joj da bi trebalo da pomogne Vilu i da su njihove potrage povezane.

Lajra i Vil se udružuju, što im je i te kako neophodno u čudnom svetu u kome su se našli – svetu gde odrasli bivaju uništeni, a deca su ubilački nastrojena. Čini se da je ključ njihovog opstanka neobičan nož – nož koji, pogodili ste, samo Vil može da pravilno upotrebi. Dobijamo i nagoveštaje da se događa nešto krupno, nešto što je povezano sa „prahom“ i nožem i što obuhvata sve postojeće svetove – čak i anđele i Boga samog.

Treća knjiga – „Ćilibarski durbin“: Lajra je nestala, a dva anđela zahtevaju od Vila da odnese nož lordu Asrijelu kako bi mu pomogao u borbi za slobodu, istinu i saznanje. Vil apsolutno odbija da nosi bilo šta bilo kome dok ne pronađe Lajru, pa mu anđeli nevoljno pomažu. U međuvremenu, gospođa Koulter (za koju nikad ne znamo da li je dobra ili zla, ili oboje odjednom) krije Lajru i drži je uspavanu da bi je zaštitila od ubica koje je crkva Lajrinog sveta poslala za njom. Naime, Lajra i Vil predstavljaju ključne figure u onome što će se odigrati – u rešavanju sudbine (i pitanja života, smrti, smisla života, slobode i prava na spoznaju) svih svetova; međutim, stvari mogu doći na svoje mesto tek kada doktorka Meri Maloun (žena iz našeg sveta koja je u drugom delu trilogije pomogla Vilu) načini durbin od posebnog materijala u svetu koji nastanjuju čudna, ali inteligentna i dobra bića koja se kreću na sopstvenim točkovima, jer neke stvari mogu biti viđene samo uz pomoć tog durbina.

Izgleda komplikovano? Povremeno jeste, ali je uglavnom potpuno čitljivo i veoma uzbudljivo (i na momente zastrašujuće); biće vam žao ako budete morali da odložite knjige pre nego što ih pročitate. Neka vas ne zbuni to što glavni junaci imaju 12 godina; ova trilogija bavi se stvarima koje znatno prevazilaze te godine. Dakle, ako želite da uživate u istim knjigama u kojima uživaju i vaši vršnjaci širom sveta, trk u biblioteku ili knjižaru! Lepo se zabavite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.