Šta znate o kavijaru?

Kad se spomene kavijar, uglavnom se pomisli „bljak, riblja jaja“ i „nema šanse da ja to ikad jedem“ i „to je za jako bogate“. Tačno je da je kavijar jako skup, ali nije oduvek tako bilo. U svakom slučaju, ako želite da saznate nešto više (recimo, ako želite da pokažete znanje o ovoj luksuznoj namirnici u društvu) o ovom (za neke) delikatesu, a svakako luksuzu koji ne može svako sebi da priušti, evo prilike za to.

Kavijar je zapravo mleč mužjaka ribe i od antičkih vremena smatra se najukusnijim, najboljim i najhranljivijim delom ribe. Što se hranljivosti tiče, zaista sadrži u sebi veliki broj korisnih materija – belančevine, šećer, vitamine (A, C, PP, B2, B6 i B12), kao i mineralne soli. Kavijar je i veoma kaloričan i veoma mastan – 100 grama kavijara sadrži u sebi 2.800 kalorija (to je više od vaših dnevnih potreba), ali se jede samo jedna kašičica.

Ima više vrsta kavijara, a najpoznatiji je ruski crni iz Kaspijskog mora. Dobija se od tri vrste jesetre (beluge, osetre i sevruge), ali i od lososa, pastrmke i američke jesetre. Najkrupniji je kavijar od beluge (i svetlosive do tamnosive boje); kavijar od osetre je tamnosmeđ do zlatast i ima ukus na orahe; kavijar od sevruge je najsitniji i zelenkastocrn. Kavijar se dobija od živih, ali omamljenih riba, inače bi imao gorak ukus.

Najtraženiji kavijar je onaj čija su zrnca najkrupnija, kao i čvrsta i svetla, jer je tada najukusniji. Kavijar treba da bude sjajan i da nema ukus na ribu, a zrnca ne smeju da budu slepljena. Najskuplji kavijar je almas (dijamantski); on je beo i dobija se od jesetre stare sto godina. U Rusiji se kavijar pravi već jako dugo, još od dvanaestog veka, ali početkom devetnaestog veka najveći proizvođači bili su Amerikanci, i to sa 90 odsto svetske proizvodnje.

Možda će vam biti zanimljiv podatak da je kavijar nekada bio uobičajeno posluženje uz piće. S vremenom je broj jesetri drastično opao, zbog preteranog lova i zbog zagađenja vode, pa je kavijar postao izuzetno skup. Ukoliko se desi da ga kupite (i nisu baš neke šanse, zar ne?), nemojte ga čuvati u frižideru duže od 15-20 dana i ne otvarajte ga pre služenja. Iz frižidera ga izvadite 15 minuta pre služenja, a ono što ostane poklopite i vratite u frižider – biće upotrebljivo još dan-dva.

Kavijar iz teglice ili pakovanja uvek treba vaditi plastičnom kašičicom, jer će od metalne, o kojem god metalu da se radi, dobiti metalni ukus. Kao što ste mogli da primetite u holivudskim filmovima, služi se na krekerima ili parčićima dvopeka. Nekada se začinjavao belim lukom ili sličnim začinom, ali to više nije u modi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.