Stepenica iznad

Čestitamo! Mislili ste da taj trenutak nikada neće doći, ali evo ga – konačno ste završili osnovnu školu! Vreme je da se premestite u višu ligu. Da, tako je – samo što niste krenuli u srednju školu.

Prelazak u srednju školu svako doživljava drugačije. Neka deca se bukvalno sele u potpuno nove delove grada, dok druga menjaju samo zgradu u okolini. Bez obzira na to u koju srednju školu se upisujete, ovaj veliki korak karakterišu dve stvari: prvo, vaša šansa za nove avanture, a drugo – početak s čistim „dosjeom“.

Srešćete nove ljude, čekaju vas novi predmeti, različite vanškolske aktivnosti i mnogo više profesora nego što ste navikli. Možda izgleda zastrašujuće (osećate se kao mala riba u velikom ribnjaku), ali zapamtite: sva nova iskustva plaše nas u početku. Ako imate ispravan stav i dovoljno informacija o onome što vas očekuje, postaćete „profesionalni“ srednjoškolac za tili čas.

Prvoga dana škola vam može izgledati poput misterioznog mesta punog stranaca i iznenađenja. Uobičajene promene koje vas očekuju, bez obzira na to koju ste školu odabrali, mogle bi se svesti na sledeće:

Više rada

Profesori u srednjoj školi posmatraju svoje učenike kao mlade, ali odrasle ljude. To znači da će svi kontrolni i ispitivanja biti mnogo ozbiljniji. Neće vam više gledati kroz prste zato što ste klinci. Priviknite se i na obavezan dodatak – noćne doze učenja. Može vam se učiniti da je raspored rada preteran, da ste zatrpani obavezama, ali profesori u većini slučajeva shvataju da i vi, kao i celo odeljenje, prolazite kroz period prilagođavanja.

Raspored časova

Različiti časovi u različitim učionicama i kabinetima na svakih 45 minuta? Grozno! Nije, varate se. Snalaženje u lavirintima nove škole može biti prilično čupavo u početku. Nova zgrada i nova rutina zbunjuje svakoga, ne brinite ako ne „ukapirate“ sve iz prve. Pitajte. Ako ne znate kud bi trebalo ići ili gde se nalazi određeni kabinet, obratite se profesorima ili školskom osoblju – oni su tu da vam pomognu.

Dodatne aktivnosti

E, to je jedna od najboljih promena koja vas čeka: mogućnost da se uključite u sportske timove, radionice i različite aktivnosti koje ne postoje u vašoj osnovnoj školi. Od fudbala do atletike, drame ili školskih novina – te vannastavne aktivnosti su sjajan način za sticanje novih prijatelja, istraživanje sopstvenih interesovanja i talenata i, naravno, prilika da se sjajno zabavite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.