U trendu

Stidljivi? Ćaskajte…

Našli ste se oči u oči sa ljudima koje ne poznajete. Otvarate usta i – ups, ne izlazi ništa osim vazduha. Voleli biste da možete da nonšalantno ćaskate sa nepoznatim osobama? Najbolji put ka usavršavanju svih veština (pa i društvenih) jeste trening. Zato se bacite na vežbu!

Početak

Jednostavna opaska o vama ili o ambijentu pokazaće drugima da ste prijateljski nastrojeni. Zaboravite na pokušaj da ih zadivite. „Baš je hladno ovde!“ ili: „Hoćemo li uopšte dočekati slobodan sto?“ biće savršeno u redu. Uostalom, pronađite osobu koja je stidljivija od vas. Pomozite joj tako što ćete započeti razgovor.

Predstavljanje

Samo ime nije dovoljno. Trik je da drugima pružite mogućnost za nastavak razgovora. Nemojte misliti da niste dovoljno zanimljivi. Izbegavajte kratke komentare da ne biste zazvučali kao snob. Dakle, nipošto: „Ja sam Petar Petrović“ već: „Ja sam Petar Petrović, U2 fan i surf frik.“

Bacanje udice

Postavite nekoliko pitanja i otkrijte o čemu bi drugi ćaskali. „Da li ste gledali novi film?“ ili: „Šta mislite, kakve su šanse naših na sutrašnjoj utakmici?“ Nisu zagrizli? Samo nastavite – dajte ljudima vremena da se naviknu na vas.

Razvijanje priče

Kada ste probili led, nadovezujte se. Dobra konverzacija zavisi od teme ili prelaska na srodnu temu. Možda ste pričali o novom filmu, a to vas može odvesti u priču o glavnim glumcima ili u razgovor o televizijskim serijama. Umesto da se fokusirate na ono što ćete sledeće reći, slušajte i reagujte, budite otvoreni i kreativni. Takođe, ne plašite se da postavljate pitanja. Ne prepuštajte svu akciju drugima – učestvujte. Ne jadikujte zato što uporno zaobilaze vašu omiljenu temu. Sačekajte prve znake dosade ili neki drugi pogodan trenutak – promenu za stolom ili novu turu pića, pa počnite priču.

Ne kačite se za samo jednu osobu. Razgovarajte sa što više njih, makar samo na nekoliko minuta. Kad završavate razgovor, oprostite se i zahvalite se. Naglasite poentu razgovora ako želite da omogućite buduće razgovore. To bi moglo da zvuči ovako: „Trebalo bi da odem i javim se Ivani. Baš mi je prijao razgovor sa tobom. Ono što si mi pričao o splavarenju je fenomenalno! Voleo bih da čujem još nešto. Možda ćemo kasnije ugrabiti malo vremena da nastavimo priču?“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.